Tim Howard stak vorige week op een lekker druk (bijna 400 bezoekers volgens de organisatie) bezocht Podcastfestival 2019 een heel betoog af over Het Experiment. Hoe hij en zijn makkers van Reply All telkens een sprongetje in het diepe wagen door als onderzoekers te werk te gaan, niet wetende wat het resultaat gaat zijn. Gewoon aan de slag gaan met een krankzinnig idee. En vervolgens letten ze goed op wat ze zoal tegenkomen. Wanneer ze het gevoel hebben dat de boel in het 100 loopt of er een beer dwars over de weg gaat liggen worden ze alert: nu wordt het spannend, nu wordt het interessant.
Met zoetsappigheid kun je taarten beleggen. Verder heeft het weinig zin.
Howard heeft gelijk. Kunstenaars lijken een beetje op wetenschappers. Het zijn immers Onderzoekers die op zoek zijn naar het Onbekende.
Gijs de Koning van de podcast Photo Stories legde het mooi vast:
En zo is het: creëer de reis, het doel is slechts bijvangst.
‘De Witte Stok’ wint pitchwedstrijd
Wat Gijs de Koning ook wist vast te leggen: ‘De Witte Stok’, de winnaars van de pitchwedstrijd van het Podcastfestival.
Ik quote uit het persbericht:
De Witte Stok is een idee van Tatjana Wehrmann en Sander Smale. Beiden zijn blind en nemen in de podcast de luisteraars mee in hun dagelijks leven, hoe tech hen helpt en dwars zit, en over alles waar ze ‘letterlijk en figuurlijk tegenaan lopen’. Het besluit was unaniem en de jury roemde de makers om hun verrassende insteek en unieke perspectief. De jury bestond uit Daniëlle Emans (De Kostgangers), Anne Janssens (Dag en Nacht Media), Mariam El Maslouhi (Dipsaus) en Martijn Bovée (Auto.nl).
Gijs maakte ook een foto van ondergetekende toen hij zijn workshop ‘Afmixen voor gevorderden gaf’:
De hele collectie die Gijs voor het Podcastfestival 2019 maakte vind je hier.
Podpraat op Telegram
Telegram-gebruikers kunnen Podcast nu ook via de app volgen: https://t.me/podpraat
Ideale duur van een #podcast aflevering
Park Story stelde de vraag, het twittervolk antwoordde.
Podcast Trends Report 2019: luisteraars besteden meer tijd aan luisteren dan aan social media
Het Podcast Trends Report 2019 van Discover Pods is uit (PDF). Opvallende cijfers van de respondenten:
- 82.4% luistert meer dan 7 uur per week naar podcasts
- 33.2% hebben via een smartspeaker naar een podcast geluisterd
- 59% besteedt meer tijd aan luisteren dan aan social media
- 55.6% zegt het product te hebben gekocht dat in de podcast aanbevolen werd (noot: da’s een waanzinnige hoge conversieratio!)
- 61.3% van de podcasters ziet marketing en een publiek opbouwen als de grootste uitdagingen
(via Podnews)
Discover Pods kwam onlangs ook met 10 nuttige tips hoe je op Patreon of Podfan (en dit geldt voor het Nederlandse petje.af natuurlijk ook!) jouw publiek kunt belonen voor de financiële ondersteuning:
Top 10 ways to reward your listeners on a podcast membership platform
Omarm de chaos
Afgelopen VPRO Tegenlicht-uitzending was zeer de moeite waard. Hoewel het interview met Damiaan Denys als nazit in de Future Shock podcast nog interessanter was. Luistertip:
Op de sofa met Damiaan Denys – #35
Messengers: A Podcast Documentary
Afgelopen maandag 30 september was het weer International Podcast Day. Ter ere daarvan werd de documentaire Messengers gratis via YouTube aangeboden:
Opvallend detail: het geluid klinkt behoorlijk beroerd (stemmen klinken vervormd).
Eindelijk: je kunt nu podcastafleveringen aan een playlist toevoegen op Spotify
Zie ook het Spotify blog.
Zodoende kan ik nu mijn serie over het lied Maternité in één playlist aanbieden. Top!
Het kan overigens nog alleen met de mobiele app. En je kunt de playlist ook nog niet embedden op een website. Dat zal nog wel komen.
Pension Idzerda
De VPRO komt met een vierdelige gedramatiseerde levensgeschiedenis van de Haagse radiopionier Hanso Idzerda.
Het hoorspel bestaat uit fragmenten van vier teruggevonden 78 toerenplaten, opgenomen in de septemberdagen van 1944 in de relatieve beslotenheid van het Pension Idzerda aan de Parkstraat in Den Haag.
Hoe het Belgisch Belgacom door de Britten werd gehackt
Het grootste telecombedrijf van België Belgacom is een paar jaar geleden gehackt geweest waardoor het besmet raakte met een hardnekkig malware virus. Het is onderwerp van een verhaal van de Darknet Diaries podcast. Een fascinerend verhaal. De hackers kwamen niet uit Rusland zoals mainstream media en politici ons altijd willen doen geloven. De hackers kwamen uit Engeland en het waren ambtenaren van GCHQ, de Britse tegenhanger van het Amerikaanse NSA. Kortom: smeerlapperij, de waarheid waar Edward Snowden zijn leven voor op het spel zet.
Het Podpraat archief
De oude Podpraat-nieuwsbrieven zul je binnen een paar weken allemaal op Podpraat.nl terug kunnen vinden. Misschien heb je een paar nieuwsbrieven per ongeluk per email ontvangen. Ik maakte namelijk een klein technisch foutje, sorry daarvoor. De oude edities publiceer ik onder de categorie nieuwsbrief-archief.
Tot zover! Tot de volgende Podpraat Nieuws!
Geef een reactie