Onlangs ging het in het tv-programma Buitenhof over de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek. Volgens Rosanne Hertzberger (zelf wetenschapper) rammelt de kwaliteit van het onderzoek vaak en heeft wetenschap de rol van religie overgenomen. Bij meer dan 50% van de wetenschappelijke onderzoeken rammelt het onderzoek, zo blijkt uit onderzoek (!).
Mijn idee: trek bij alles wat je leest, hoort of proeft altijd een wenkbrauw op.
Je ziet het bij podcasting ook. Men komt regelmatig met artikelen in de trant van ‘10 tips’. Terwijl je altijd zult zien dat precies het tegenovergestelde ook werkt. De juf van jouw kleuterschool vertelde je dat blauwe tomaten niet bestaan, maar dat ligt aan haar gebrek aan fantasie.
Oh en ik haat ook de gelatenheid waarmee cijfers geaccepteerd worden. Alsof dingen nooit meer zullen veranderen. Nog even los van of de cijfers überhaupt wel kloppen. Ik heb een belangrijk ding geleerd in mijn leven: je kunt van je allerzwakste punt juist je sterkste punt maken. Maar neem ook die uitspraak dus met een korrel zout. Het gaat tenslotte niet om mij.
Gouden eeuw volgens Spotify
Spotify kan haar naam haast omdopen tot Podify zo pro-podcasting is men de laatste tijd. Ziet men daar grotere zakelijke mogelijkheden in dan met de muziek? Zou zomaar kunnen.
Op haar site Spotify For Brands valt een opvallend pro-podcasting artikel te lezen met in de aanhef:
We gaan de gouden eeuw van de podcasts binnen en staan aan de vooravond van wat er mogelijk is.
En deze quote vond ik ook een mooie:
Terwijl muziek vaak wordt gebruikt om een moment of stemming te verbeteren, vragen podcasts een beetje meer auditieve inspanning en dat is wat ze zo uniek maakt.
Ja muziek zet een soort sfeertje neer, velen luisteren niet eens naar de teksten, terwijl podcasting het intellect aanspreekt. Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat het een beter is dan het andere. Er zit alleen verschil tussen die twee wat de luisterervaring nu juist zo boeiend verschillend maakt.
Goed leesvoer, maar wel met de bijsluiter uit mijn introductie, trek dus alvast een wenkbrauw op:
Podcasts and the Attention Sweet Spot
De toekomst zonder label volgens Spotify
Hier een ander boeiend betoog over hoe Spotify podcasting inzet als middel om muziek te promoten juist voor diegenen die niet onder de grote labels willen werken maar de zaken zelf in eigen hand willen houden. Waar ik ook zeer in geloof.
The Record Label of The Future is No Label At All – Denisha Kuhlor – Medium
Meer muzikanten die gaan podcasten
Mijn collega uit Australië, Podnews, laat weten dat David Gilmour, gitarist van Pink Floyd, een podcast begonnen is. In elke aflevering krijgt een van zijn gitaren de hoofdrol. Voor gitaristen zoals ondergetekende is dat smullen geblazen!
En Robert Plant, de ouwe zanger van Led Zeppelin begint ook een podcast. Zijn aankondiging kun je al tot je nemen, alvorens hij er in juni mee zal starten:
En tot slot, ik ben er nog niet aan toegekomen deze te beluisteren: The story of The Clash. De Trouw is er alvast lyrisch over:
‘The story of The Clash’ is zo goed dat je blij bent dat er geen beeld bij zit | TROUW
Deze wordt exclusief voor Spotify gemaakt (in samenwerking met de BBC). Je staat dus voor een gesloten deur als je ’m via iTunes, Apple Podcasts, Overcast en dergelijke wil beluisteren. Wat dat betreft druist deze podcast in tegen de principes van een open en vrij internet! Ingesproken door Chuck D die zijn ballen aan de wilgen gehangen heeft. Een podcast over punkmuziek dat riekt naar oer-kapitalisme…. Maar goeds, misschien inhoudelijk dus wel sterk.
Grootstedelijkheid van Europa
In de Groene Amsterdammer las ik onlangs een goed stuk over Europa. Met daarin deze mooie quote:
‘Wat maakt Europa helemaal zo bijzonder? Het is de enige plek in de wereld waar de stedelijke burgerij het gehaald heeft tegen de adel en de geestelijkheid.’
Zo hoor ik het graag. Dat de kracht van het volk de domheid van dictators, geestelijken en koningshuizen weet te overtroeven.
De ingedikte versie daarvan, een groot eerbetoon aan Europese metropolen, is auditief tot je te nemen:
Broederschap in Brussel — De Groene Amsterdammer Podcast — Overcast
Zorgt een lage stem voor meer autoriteit?
Neal Augenstein hield op Twitter een betoog ten nadele van zij die denken dat een lage stem opzetten voor meer autoriteit zorgt:
Lachen met Van Egmond
Voordat Michel van Egmond beroemd werd speelde ik met hem in een Braziliaanse band eind jaren 90. Hij speelde meestal percussie en soms drums. Topmuzikant. En toen had ‘ie die verhalen, hij vertelde ze op herhaling, maar telkens werden ze weer een beetje aangescherpt, net ff een stukkie beter.
Hij kan dus goed lullen en nog altijd luister ik graag naar hem. Zo ook hier:
Anchor Voice Messages
Anchor heeft iets nieuws:
Starting today, from any device, browser, or in the show notes of any podcast app, your listeners can send you audio messages you can put right into your podcast episodes. No app required.
Dat maakt het wel heel eenvoudig om mensen in jouw podcast te betrekken, ze te vragen naar een reactie of een vraag.
New: Anchor’s Voice Messages, now from anywhere on web or mobile
Hart van Nederland
Men is bij Hart van Nederland ook begonnen met een podcast.
Hart van Nederland
Podcastclub: The Deca Tapes
Donderdag 13 juni vindt Podcastclub 14: The Deca Tapes plaats in het Torpedo Theater. Aan de hand van de podcast The Deca Tapes, een spannende fictiepodcast podcast van Lex Noteboom. Het is de allerlaatste podcastclub van dit seizoen.
Voor meer info over de avond en voor kaartjes zie:de site Torpedo Theater het vunzige keldertje met de naam Facebook
Over en sluiten. Heb een goed weekend en tot volgende week!
Geef een reactie