Een leadertune moet leaden

waveforms

De afgelopen 3 weken mocht ik een Advanced Sound Design training geven voor de SAE (School of Audio Engineering) Amsterdam. Gisteren was de laatste les waarin ik vooral mijn werk liet zien aan de hand van de bronbestanden. Ik liet de studenten precies zien hoe ik de muziek had opgebouwd.

Er kwam een vraag van een van de studenten. Hij was betrokken bij een nieuw hip muziekbedrijf dat een audiologo had laten maken waar hij niet helemaal tevreden over was. Volgens Wikipedia is een audiologo:

Een audiologo kan het beste worden omschreven als een compact, meestal duidelijk te herkennen geluidsfragment, al of niet met een gezongen merknaam of slogan.

Wat ik zag was een korte 10-secondenvideo van een uit elkaar gespat logo van glas dat omgekeerd werd afgespeeld. Dus alle glasstukjes vloeiden in een beweging als een magneet naar mekaar toe. Qua geluid kwam het neer op een diepe aanzwellende toon, met lichte percussie er overheen gespeeld, om samen te komen tot een lichte climax met een metalige naklank. Naar mijn idee was het een heel slecht audiologo.
Mijn belangrijkste opmerkingen:

  • wekt de indruk dat er onheil op komst is
  • het is weinig memorabel, dit soort effecten heb ik vaker gehoord
  • het gevoel is naar, totaal niet positief

Tja, muziek bij beeld maken en met name een super kort stukje is best lastig. Maar ik ben er dol op. Dit maakte ik bv een paar jaar geleden voor 10 jaar VPRO 3voor12 als leader:

Enthousiaste reacties. Ook mijn bijpassende outro kon de studenten bekoren:

Beide tunes zijn samen in 1 dag gemaakt heb. Een bloedsnelle klus dus.

het idee

Voor een leader of audiologo moet je slechts in een paar seconden tijd met de deur in huis vallen. Voor een leader is bombast meestal gewenst, knallen met zoveel mogelijk ADHD-peper erin.

Nadat ik een paar maal naar de video gekeken heb krijg ik meestal een idee in mijn hoofd. Dat is een soort bundel van geluid of een kort muzikaal fragmentje. Ik kan het vrijwel altijd zingen en bv op een memorecorder vastleggen. Voor mij is meestal het idee dan al vrij concreet qua geluid en muziek. Ik kan het zelf ‘horen’.

tempo

Een goeie leader, of audiologo, sluit naadloos aan bij de beelden. Daar let ik goed op. Ik kijk naar de timing van de afwisseling van beelden, dingen die in en uit het beeld vliegen, dat soort dingen. Een goeie video-editor monteert ook vanuit een bepaalde groove, dus daar maak ik dankbaar gebruik van.

In bovengenoemde leadertune voor 3voor12 speel ik een stuk gitaar. Ik gebruikte mijn Almachtige Fender Voodoo Strat hiervoor en speelde het stuk in het juiste tempo zodat ik aan het einde van de video, precies op het moment dat de 3voor12-reddingsboei uit beeld geblazen wordt, uitkom en ik nog een kleine slide over mijn snaren kan geven als accent. Daar heb ik vervolgens een bas overheen gespeeld, lekker dik in de vervorming samen met een trashy drumloopje.

accenten in beeld en geluid

In elke video zitten opvallende accenten in het beeld; in- en uitzoomen, letters die door het beeld wapperen, scherpte/onscherpte afwisselingen. Met die momenten doe je iets, daar zet je een muzikaal effect op, dat benadruk je. Niet in de zin van America’s Funniest Home Videos (van die overduidelijke blooper-geluiden), maar in een standje subtieler.

Speel bovengenoemde video’s maar een paar maal af dan zul je zien dat ik met name met de 3voor12-reddingsboei en het logo veel accentueer via geluid. Veel van die geluiden zijn afkomstig van de bijgeluiden die een gitaar kan maken; geschuif over de snaren, feedback, rare storingen, brommetjes. In dit geval is VPRO mijn klant dus alles wat riekt naar rock und roll en zweterige dance is goed. Dus niet glad, niet te subtiel, maar gewoon lekker in-your-face. Baf. Lef, ballen en gaaan! 10 jaar 3voor12, dus FEEST! Dat idee.

energie in de mix!

De hele flow van het geheel maak ik via de mix. Door heel goed naar de beelden te kijken kun je echt per instrument de mix qua energie en beweging in de beelden muzikaal en geluidstechnisch laten meebewegen. Zo vloeien ze in elkaar over. Dan weet ik dat ik een goeie leadertune te pakken hebt.

(foto: dan paluska / CC BY)


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

5 reacties op “Een leadertune moet leaden”

  1. Stone avatar
    Stone

    Lijpe ish!

    Maar effe serieus; een student van SAE kwam dus met het superoriginele effect van een achterstevoren gespeelde explosie op de proppen? Eerstejaars, mag ik hopen?

    3voor12 leader is zeker dik. Niet heel catchy, maar qua sfeer past het perfect bij wat 3voor12 (denk ik) wil uitstralen.

  2. Raaphorst avatar

    @Stone: nee, klus was uitbesteed, weet niet precies aan wie.

  3. Rob Verhoeff avatar

    Mooi succesje! Gaaf gedaan.

  4. Zebra404 avatar

    Tof stuk.
    Leuk dat je lessen gaf bij SAE…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.