Twee weken geleden besloot ik mijn 6 jaar oude Sony laptop te herinstalleren. Hopa, de recovery-CD’s erin (lees: 5 maal een CDtje wisselen). Ruim een uur later stond XP erop. De allereerste versie die mega onbetrouwbaar is, dus hopa, virusscanner erop, firewall aanzetten en kijken welke updates er nog meer op moeten. Vervolgens kom je er achter dat je welliswaar service pack 1 kunt overslaan en direct service pack 2 kunt downloaden en installeren, maar direct service pack 3 erop zetten lukte niet. En trouwens, Explorer 6 moest ook echt wel geupgrade worden. Wat een gedoe! XP eenvoudig? Echt niet.
Uren later was ik in staat om die bak aan mijn WIFI-router te hangen. En wat bleek? De ingebouwde netwerkkaart van de Sony ondersteunde geen WPA, of misschien lag het aan XP. Mijn router kon dus niet communiceren met de laptop. Ik heb het nog een uurtje of twee aangekeken maar ik kwam er niet uit. Balen.
Dag erna besloot ik er Ubuntu op te zetten. Ubuntu kon ik binnen een paar minuten downloaden via mijn MacBook Pro. Ik pakte een CDtje en brandde er Ubuntu op. Vervolgens kon de CD (let even op: slechts 1 Ubuntu CD dus nodig in plaats van 5 verouderde recovery CD’s met XP meuk en verouderde programma’s) de oude laptop in en moest ik de instructies op het scherm volgen. En toen, tralala, Ubuntu verwelkomde me en WPA ondersteuning bleek ook geen probleem te zijn. Hij communiceerde met mijn WIFI-router.
Ik heb er ook nog audio-bewerkingsprogramma’s zoals Audacity en Ardour opgezet. Pakketten die geen – fukking – dongle nodig hebben of andere overbodige ik-ben-een-legale-gebruiker-bullshit verklaringen van de gebruiker verwachten.
Graag zou ik een tijd op onderzoek willen in die open source wereld. Ik heb het al vaker geroepen, hier op het weblog. Met een up-to-date laptop (die 6 jaar oude Sony loopt wat achter en de ventilator knort nogal stoffig), een goede geluidskaart (wellicht gewoon ingebouwd), Ubuntu en diverse gratis en open source audio-pakketten (kortom: Ubuntu Studio!). En weet je, misschien gaat dit ook echt dit jaar gebeuren.
Dus om een lang verhaal kort te maken: lees verder bij DocBlog/open …
Update: Ik ben openstudio.tumblr.com begonnen om snel Linux audio toepassingen te loggen, als je zin hebt om mee te doen: stuur een mailtje naar marco@melodiefabriek.nl.
Geef een reactie