Een opvallende podcast op muziekgebied is Dissect. Deze bestaat voor de verandering niet uit interviews met gasten. Er is ook geen co-host. Nee, Dissect bestaat vrijwel alleen uit de lange analyses van podcastmaker Cole Cuchna zelf.
Ik visualiseer hem, zittend achter een bureau waar een microfoonhengel hem voorziet van een microfoon terwijl hij vanaf het scherm zijn zorgvuldig uitgeschreven monologen voorleest.
Dissect, het is voor mij een eyeopener. Zo kun je dus ook podcasten. Hoewel ik zelf voor mijn VERVORMER podcast tot nu toe vooral veel mensen heb geïnterviewd, mijn werk begint pas echt wanneer ik vanachter mijn bureau het geheel ga analyseren.
Zijn radiomensen slimmer dan tv-mensen?
Opvallend is dat de radiomensen in Hilversum vrijwel allemaal zijn gaan podcasten. Ik vermoed dat dit komt omdat Hilversum de opkomst van online video in eerste instantie totaal heeft genegeerd (YouTube zag men TOTAAL niet aankomen) en door behoorlijke mislukkingen zoals Uitzending Gemist (domme naam, brakke service), NPO Plus (waarmee de NPO in 1 klap een commerciële omroep werd) en ook nog eens door de opkomst van Netflix heeft Hilversum laten zien dat men op het innovatieve vlak totaal niet mee kan komen met de grote jongens en meisjes (en genderneutralen). Ik durf te wedden dat daarom de radiomensen van Hilversum nu denken: dat gaat ons niet nog eens gebeuren! Dat ze daarom dus actief zijn gaan podcasten.
En nu we het toch over radio hebben. Harm Edens en Arjan Snijders komen met de ‘Radioreeks 100 jaar radio’ ergens volgend jaar want dan bestaat de radio in Nederland precies 100 jaar.
Aanhakend op de Zomergast Marleen Stikker
Afgelopen zondag vertelde Marleen Stikker prachtig over een beter internet dan het internet as we know it. Daarom wil ik nogmaals opmerken dat podcasting het goeie voorbeeld geeft want het werkt met RSS, een open protocol en is decentraal. Open en decentraal zijn de keywords voor een gezonde toekomst op technologiegebied. Lees daarom ook het volgende:
Podcasting Shows the Value of an Open Internet – Public Knowledge (via @Lieven)
Podcasts versus de boekenindustrie
Podcasts hebben meer gemeen met geschreven woord dan met bewegend beeld. Televisie is vaak zo inhoudsloos omdat je met plaatjes heel veel tijd kunt vullen zonder ook maar 1 zinnig woord te hoeven zeggen.
Misschien dat podcasts iets kunnen leren van de boekenindustrie? Hoewel? De boekenindustrie staat er juist helemaal NIET goed voor! Zo las ik onlangs het dramatische verhaal ‘Leven van schrijven: wie kan dat nog?’ (NRC). Misschien geldt binnenkort het omgekeerde: wat de boekenindustrie kan leren van de podcastindustrie!
Anyway, lees daarom met flikke korrels zout dit stuk:
What podcasters can learn from the book industry. – Pacific Content
Want ja, podcasts zijn heel populair aan het worden. Zelfs RTL Boulevard besteedde er van de week aandacht aan en liet Michiel Veenstra aan het woord in het kader van de Dutch Podcast Awards. Een gesprek dat zelfs mocht rekenen op wat zure opmerkingen van een van de bankgasten…
Je hoort er pas echt bij als je podcasts luistert – RTL Nieuws (via Peter de Ruiter)
Podcastfestival 2018
Zaterdag 29 september van 10:00 tot 18:00 zal in LAB 111 het Podcastfestival 2018 plaatsvinden. Noteer het alvast in je agenda. De kaartverkoop begint pas later.
Podcastfestival 2018 // Voor makers en fans
FF een tweet tussendoor
Lieven Heeremans over podcastnetwerken
Voor het boek Podcasting – New Aural Cultures and Digital Mediaheeft Lieven Heeremans (bekend van de Podcastclub en het Podcastnetwerk) een uitgebreid onderzoek gedaan naar drie grote podcastnetwerken die in Amerika zijn ontstaan:
Om aan te geven hoe dik dat boek is maakte Lieven een foto:
Zijn hoofdstuk is een interessant hoofdstuk geworden waarin Lieven ingaat op de kracht van deze podcastnetwerken en de verschillen tussen de netwerken. Zelf geloof ik ook zeer in dit soort netwerken, die als een soort moderne omroep kunnen dienen. Misschien wordt 2019 wel het kanteljaar op podcastgebied voor Nederland. Precies 100 jaar na het begin van radio. Dat zou toch mooi zijn, niet waar?
Een mooie donatielink in Overcast
Via mijn Australische collega Podnews kwam ik erachter dat Marco Arment gaat filteren op een stukje HTML in de omschrijving/shownotes van een podcast aflevering zodat hij er een mooi groen donatie-knopje van kan maken in zijn podcast app Overcast. Het werkt doodeenvoudig (via de HTML-tag rel=“payment”), voeg dit toe:
<a rel="payment" href="(your Patreon link, or similar)">Support this podcast</a>
Zie ook Marco’s tweet daarover:
https://twitter.com/marcoarment/status/1028451747734409216
Spotify podcasts als Instagram Stories
Podcasts op Spotify kunnen nu direct gedeeld worden als Instagram Stories net zoals dat voor muziek ook geldt.
Ok dan, over en sluiten. Tot volgende week!
Geef een reactie