Jawel, ook zonder comments is een blog, een blog

Sommigen roepen keihard dat je een blog geen blog mag noemen als je de comments uitzet. Onzin! Comments kunnen heel erg afleiden.

CC-BY foto: Joi
Sommigen werpen op dat je dan niet open bent en de communicatie met je publiek uitsluit. Ook onzin! Zolang je emailadres en je telefoonnummer open en bloot op je blog staan sta je open voor communicatie.

Mijn beste voorbeeld wat betreft het uitzetten van comments: Seth Godin. Bij hem staan de comments niet aan maar de trackbacks wel. Ik heb Seth diverse malen een email gestuurd waarop ik steeds antwoord kreeg, binnen een paar uur. Tegelijkertijd ken ik bloggers en social media experts in Nederland die niet reageren op email- of telefoonberichten. Lees: communicatie is een rekbaar begrip!

Luister maar eens naar hoe Seth het zelf verwoordt (audio-quote – bron):
Seth Godin zonder comments (mp3)


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

16 reacties op “Jawel, ook zonder comments is een blog, een blog”

  1. Robert avatar
    Robert

    Heb op mijn fotoblogs eigenlijk nooit een comment-optie gehad.

    Om diverse redenen. Het voegt bij foto’s zelden iets toe (je vindt het mooi of niks, blijft persoonlijk). Ook wil ik me niet “verplicht” voelen bij anderen te reageren (heb ik zelden tijd voor of zin in, maar wordt wel verwacht). En ik verdenk sommigen ervan alleen te reageren in de hoop bezoekers naar het eigen blog te trekken (uit reacties blijkt vaak dat ze discussie niet volgen, maar slechts kreet achter laten).

    Op mijn huidige “thuispagina” staan de comments weer even aan, maar dat kan over een maand zomaar anders zijn.

  2. ronnie avatar

    Een weblog is een manier waarop je iets kunt publiceren voor anderen (of jezelf). Dit hoeft helemaal geen interactief formaat te hebben.

    Een blog hoeft ook niet “open” te zijn, het kan simpelweg een uitlaatklep zijn. Er bestaan juist veel obscure blogs waar mensen anoniem blijven, zelfs wanner deze blogs populair worden/zijn.

    Wie zijn die “sommigen” eigenlijk? Rare vogels!

  3. Peter de Kock avatar

    Of iets wel of geen blog is en wat daarvoor de criteria zijn, kan iedereen lekker voor zichzelf uitzoeken.

    Een voordeel van comments is dat iedereen ook van elkaar kan leren. Als jij Seth er mail een vraag stelt en antwoord krijgt, weet alleen jij dat. Als het via comments gebeurt, kan iedereen het lezen.

    Op grote blogs met vele comments kan ik me voorstellen dat de blogger zelf niet actief meedoet met de comments. Het blog van Paulo Coelho vind ik daarvan een mooi voorbeeld. Daar zijn de comments bedoeld voor lezers om samen te zijn en samen te inspireren en te delen.

    Of comments afleiden? Als dat zo is kan de vraag ook zijn of bloggen niet afleidt. Jij bent muzikant, leidt bloggen dan niet af van het muziek maken? Of comments afleiden of niet ligt er maar al aan wat je als blogger zelf met je comments wilt. Comments vragen wel tijd, ik denk dat Paulo Coelho daar een hulpje voor heeft.

  4. Raaphorst avatar

    @Peter: bloggen is voor Het Middel. Een middel om content te publiceren. In affe vorm. Als iemand het wil hergebruiken, wil remixen dan sta ik dat toe. Zonder commentaar stimuleer ik dat misschien wel meer. Dan zet ik aan tot doen of anders, stilte.

    We lullen teveel, ik ook. Doen is belangrijker.

  5. Michael Minneboo avatar

    Van mij mag het allemaal: wel of geen comments. Een blog is wat je er zelf van maakt. Neil Gaiman heeft ook geen comments onder zijn blog, maar reageert vaak op mailtjes in blogposts. http://journal.neilgaiman.com/

    Ben het wel met Peter de Kock eens dat comments een blog kunnen verrijken.

  6. Raaphorst avatar

    @Michael: ik heb ze ook aanstaan omdat ik er baat bij heb. Het levert mij iets. Maar de andere kant ervan zie ik ook. Het is een bewuste afweging. En een pro op dit moment.

  7. Raaphorst avatar

    @Michael: BoingBoing hebben ook jarenlang de comments uit gehad. Wel een aardig effect: dan verschuift de discussie naar plekken buiten het blog, en dat heeft ook wel wat. Heeft iets minimalistisch wat me ook zeer aantrekt.

  8. Michael Minneboo avatar

    @Raaphorst: de discussie wordt tegenwoordig inderdaad ook vaak gevoerd op platforms als twitter enzo. Toch vind ik het zelf fijn als de comments onder de blogposts gezet worden. Dan heb je alles mooi bij elkaar.

  9. Raaphorst avatar

    @Michael: ja, is ook meest bruikbaar voor echte discussie. Hoewel ik overweeg om via @everywhere Twitter te integreren, maar dat is technisch wel wat gehack van mijn kant (lees: geen zin in op moment :)).

  10. Michael Minneboo avatar

    Geniet, maar hack met mate :)

  11. Shimon Ben Ayoun avatar

    Hi Marco,
    Would have been nice if you indicate the source of the audio file…which is my video interview with Seth Godin: http://www.spotonvision.com/blog-nederlands/seth-godin-een-echte-marketeer-is-trots-op-zijn-werk/

  12. Raaphorst avatar

    @Shimon Ben: it is credited as such, see link named as ‘bron’ in content.

  13. shimon Ben Ayoun avatar

    @raaphorst I am sorry, didn’t see the link!!Thanks!

  14. Raaphorst avatar

    @Shimon Ben: no problem.

  15. Nils Breunese avatar

    John Gruber legt uit waarom hij geen comments heeft op zijn blog Daring Fireball: http://daringfireball.net/2010/06/whats_fair

  16. Raaphorst avatar

    @Nils: interessante uitleg, dank!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.