Wat nu volgt is misschien een beetje technisch. Natuurlijk probeer ik het zo simpel mogelijk te houden. Maar is er iets niet duidelijk, laat het dan via de comments onderaan weten.
Embedden is gedoe
Iedereen weet wat embedden is toch? Meestal aangegeven met een symbool zoals dit:
<>
Bijvoorbeeld gebruikt op YouTube zodat je een video op je blog kunt tonen. Daarvoor moet die die embed-code via copy ’n paste in je blogbericht plakken. Dit is een nogal lelijke manier want:
- het ziet er als een groot brok lelijke en onbegrijpelijke tekst uit
- als je per ongelijk iets aan die code verandert dan werkt het niet meer
- als de code veroudert (geloof mij maar: code is aan leeftijd onderhevig) dan werkt het niet meer
Misschien weten de meesten van jullie dat Apple ruzie heeft met de maker van Flash, Adobe. Daarom kun je op de iPhone en iPad geen video’s of andere animaties die met Flash gemaakt zijn afspelen. Gelukkig heeft Google voor YouTube een oplossing bedacht maar andere video’s die je met Flash-code embed hebt zijn niet zichtbaar voor iPhone en iPad gebruikers.
oEmbed, embedden zonder te embedden
oEmbed is een open standaard. Dit betekent dat de techniek helemaal open en gratis te gebruiken is door iedereen (dus inclusief commerciële bedrijven). Een open standaard, het web is ook gebaseerd op zo’n open standaard (tcp/ip etc.), is de sleutel tot snelle adoptie alom. En ook oEmbed is daarin geslaagd.
Wat oEmbed doet is embedden mogelijk maken zonder te embedden. Voor het tonen van een YouTube video in weblogsoftware van WordPress weblogsoftware hoef je alleen de URL van de video op te nemen in je blogpost. Bv http://www.youtube.com/watch?v=rIpD7hfffQo
en dit ziet er vervolgens dan zo uit:
http://www.youtube.com/watch?v=rIpD7hfffQo
En dit geldt ook voor foto’s van Flickr:
Heel veel sites volgen die oEmbed open standaard. Zeg maar gerust: elke moderne website gebruikt het.
Hoe werkt het?
Dat wordt wel heel technisch. Check oembed.com!
Moment van verlichting: wow alles wordt weer een URL!
Wat was het kenmerk van het web? Dat alle content op het web een URL moet zijn, toch? Helaas bleek dat technisch nogal gedoe maar oEmbed maakt dat in 1 klap weer simpel. Ik zeg het niet snel, maar ik vind oEmbed een geniale open standaard. Het maakt het tonen van online content zo super simpel. Het brengt content op het web terug naar haar oorspronkelijke URL. Zoals het zou moeten zijn, zo is het nu.
Twitter, mail etc.
Als je bovenstaande video bekeken hebt, dan zul je zien dat Twitter in haar nieuwe interface ook oEmbed gebruikt. Door gewoon een URL van een video naar je followers te sturen kunnen zijn de video vanaf de Twitter website bekijken.
Moe geworden van al dat lezen? Ik oEmbed wel even een stukje muziek vanaf mijn SoundCloud voor je:
https://soundcloud.com/raaphorst/vlieland
Geef een reactie