Wat heb je nodig?
- een cassettedeck
- een computer met een minijack aansluiting (daar gaat een plugje in dat even groot is als de plug van een hoofdtelefoon voor de smartphone of mp3-speler)
- het gratis bewerkingsprogramma Audacity
- een ’tulp naar stereo minijack’ snoertje (zie deze Google zoekresultaten) en dat ziet er zo uit:
De boel aansluiten
De tulp-plugjes sluit je aan op de OUTPUT van het cassettedeck (sluit de Rode plug op het Rechterkanaal aan en wit op links, deze output worden vaak aangeven met de letters L en R).
Het minijack-plugje sluit je aan op de microfoon of line-ingang van de desktop-computer/laptop (veelal is dat gecombineerd via een en dezelfde ingang).
Als je het cassettedeck nu op afspelen zet hoor je als het goed is geluid uit de speakers van jouw computer komen. Zo niet, dan moet je controleren of de computer het geluid op de ingang ook echt ‘ziet’. Onder OSX kun je dat regelen via de Sound-optie uit System Preferences (of gebruik Spotlight en zoek op ‘Sound’). Je ziet vervolgens het volgende scherm:
Zoals je kunt zien kun je het ‘Input volume’ ook instellen qua geluidssterkte. Dat is van belang als het geluid te hard of te zacht klinkt. Zorg er in ieder geval voor dat het geluid niet te hard klinkt want dat zal voor vervorming bij de opname zorgen. tip: kies liever voor een te zachte dan voor te harde opname!
Opnames maken met Audacity
Mocht je Audacity nog niet geïnstalleerd hebben, doe het dan nu!
Na het openen van Audacity krijg je een scherm te zien waar je als input de ‘Build-in Input’ moet kiezen. Dit is het lijstje dat je achter het microfoon-symbool kunt kiezen.
Vervolgens kunnen we een stukje gaan opnemen. Je drukt op de rode opname-knop in Audacity en zet het cassettedeck op afspelen. Als het goed is zie je nu een golfvorm van het opgenomen stuk geluid in Audacity opbouwen. Door op de spatie-toets van je toetsenbord te drukken stop je de opname. Druk nogmaals op de spatie-balk en je kunt het opgenomen stuk beluisteren via de computer. Herhaal dit proces opnieuw indien de opname niet goed is.
Tevreden? Maak er een AIFF van!
Als je tevreden bent met de opname kun je er een aif-bestand van maken. Dit is de beste kwaliteit voor het archiveren van audio. Kies hievoor in Audacity uit het menu File > Export. Onderaan kun je het ‘Format’ op AIFF zetten. Typ een logische naam in en druk op Save.
Eventueel kan je van deze AIFF file nog een MP3 maken via bv iTunes. Er zijn nog heel wat meer mogelijkheden die Audacity biedt voor het goed opnemen van externe bronnen. Hiervoor kun je zelf het beste de uitgebreide online documentatie raadplegen.
Ben ik naar jouw idee iets essentieels vergeten? Laat het me weten!
Geef een reactie