Lees mijn verslag van het Picnic Festival 2011 (dag 2) over het onderwerp Mobility op A13.nu
Mobility @ Picnic Festival 2011 (dag 2)
Abonneer je op mijn berichten
Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.
Reacties
10 reacties op “Mobility @ Picnic Festival 2011 (dag 2)”
Ik ben het met je eens dat Hilversum qua uitzending gemist wel meer internetminded mag zijn, maar dat de publieke omroep alles onder copyright wegstopt snap ik ook ergens wel. Aangekochte programma’s etc. daar hangen allerlei restricties aan wat betreft hoe lang je iets online mag zetten, of je het online mag zetten. Dat alles via Silverlight gaat vind ik zelf ook geen pretje trouwens: vaak blijft de boel hangen en mijn browser crasht wel eens als ik in een programma wil zappen.
Maar alle eigen producties zouden wel onder CC kunnen lijkt mij. Dat opent veel nieuwe mogelijkheden. Net zoals Al Jazeera dat bijvoorbeeld doet of de winnaar van 2 Pulitzer prijzen: ProPublica.
Uitzending Gemist is van een veel lagere kwaliteit dan YouTube of Vimeo. Het zelfhosten is eigenlijk gewoon dom van de NPO. Waar zit het publiek? Op YouTube dus en voor een deel ook op Vimeo. Vanaf YouTube zetten dagelijks misschien wel 1 miljoen Nederlanders die video door naar hun Hyves of Facebook of zo. Met Silverlight… dat embedden enzo, 10 x niets. NPO moet gewoon YouTube en Vimeo inzetten. Dat zou slim zijn.
Als rechten tegenhouden dat video’s niet gedeeld kunnen worden, dan heb je er niets aan. Tenminste als je uitgaat van het publiek. En voor wie doe je het? Juist, het publiek. Wat mij betreft krijgt de NPO van de overheid een bevel: alles onder CC of anders intrekken subsidie.
Ik ben er eigenlijk niet voor dat de regering in Den Haag zich nog meer gaat bemoeien met de Publieke Omroep. Het huidige kabinet met zijn oliedomme bezuinigingsplannen gaat een hoop mooie dingen stuk maken die nu in Hilversum gemaakt worden. Dat het aantal uitzenduren in de toekomst weer gekoppeld wordt aan het aantal leden dat een omroep heeft is echt weer terug naar de jaren vijftig. De EO heeft de meeste leden van alle omroepen, een miljoen ofzo, dat betekent dus dat je een overdosis Knevel & co. op de buis krijgt. Dat moeten we toch niet willen, dunkt mij.
Dat Silverlight een ramp is ben ik met je eens, en ik betreur het ook dat de beeldkwaliteit erg slecht is. Toch zijn er wel redacties die al content op youtube zetten. De redactie van Pauw en Witteman bijvoorbeeld. Die hebben een eigen Youtube kanaal. Al weet ik niet hoe dat bij andere omroepen zit.
Wat mij betreft komen er goeie discussies over waar de NPO voor staat. Sommige programma’s, zoals DWDD, kunnen gewoon volledig commercieel gemaakt worden. I
Je zou ook kunnen zeggen dat als wij, bloggers, een video maken, wij ook recht hebben op subsidie. Ik ben ook een professional en bij mij komt ook het Nederlandse volk op bezoek. Iedereen op internet is ook een publieke omroep en vaak zuiverder, puurder en sterker non-profit dan de NPO. Dat was ooit anders, maar die tijd is voorbij. De NPO moet terug naar de tekentafel.
Ik ben voor de NPO maar wel een andere dan de commerciële-variant die we nu hebben. Kom er maar in Ivo Niehe…
Zelf zou ik DWDD niet trekken bij RTL 4. Alleen die gore reclameblokken tussendoor al. Ik denk niet dat je dat soort programma’s bij de commerciele moet willen zetten. Reclame maakt een hoop stuk en zeker het genot van de kijker. WIl je echt naar een situatie waarin alles wat op televisie komt ruikt naar RTL 4 of SBS 6? Het grote probleem van politiek Den Haag is dat ze juist veel internetactiviteiten van de NPO willen afschaffen, want dat zou ‘oneerlijke’ concurrentie zijn voor commerciele partijen. Onzin natuurlijk.
In de praktijk komt het neer op het feit dat je als publieke omroep minder kunt innoveren op het web en dat is erg jammer. Dat betekent meteen ook minder interactie met de kijker. Den Haag wil juist weer dat we internet links laten liggen, dat de NPO alleen nog uitzendt via radio en televisie. Men erkent het web helemaal niet als volwaardig uitzendmedium. Erg jammer vind ik dat.
Dat er een herorganistatie moet plaatsvinden bij de NPO, daar kan ik inkomen. We zitten nog steeds met een verzuild systeem opgezadeld. Dat moet anders. Al wil Den Haag door het domme idee van omroepleden eigenlijk weer terug naar een verzuilde situatie. Niet zo gek natuurlijk met een archaïsch partij als het CDA en conservatieve VDD’ers in het kabinet.
Kunnen we met minder omroepen toe bijvoorbeeld? Ik denk het wel. Net zo goed als dat er wel minder politieke partijen mogen zijn wat mij betreft.
Het is best lastig. Als je zonder hele duidelijk regels de ene club wel subsidie geeft en de ander niet, dan creëer je naar mijn idee oneerlijke concurrentie. Maar die kwestie van internet is natuurlijk ook krom, radio en tv kunnen niet zonder internet, sterker nog: die zijn een beetje internet geworden.
Ik denk ook dat het samenvoegen goed is. Samenwerking zou gestimuleerd moeten worden als de omroepen dat niet uit zichzelf doen. En dat zouden ze samen met het publiek moeten doen. Dat gebeurt gelukkig al hier en daar op zeer kleine schaal, maar zou meer ingezet moeten worden. Zoals de BBC dat al jaren met bv hun afdeling Interactivity doet.
Het is heel complex maar kan allemaal een heel stuk eenvoudig door duidelijke regels te stellen. Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren, met een beetje mazzel wordt het beter dan ooit tevoren. Slimme mensen, verzinnen slimme dingen, toch?
Het idee van subsidie van de omroepen komt mijns inziens door het kijk en luistergeld dat je vroeger moest betalen.
En oneerlijke concurrentie voor dagbladen en commerciele partijen zie ik niet zo. Waarom zou een website over een programma van de VARA bijvoorbeeld concurrentie zijn voor een commerciele partij? Alsof die een discussieplatform als Joop.nl in het leven gaan roepen. En als ze dat wel doen: prima maar waarom zou de VARA dan geen Joop.nl mogen hebben? Of een consumentenplatform.Al zul je begrijpen dat ik een subsidie voor bloggers wel zie zitten natuurlijk :)
De samenwerking wordt overigens afgedwongen: omroepen moeten gedwongen fuseren als het aan Den Haag ligt. Dat gaat niet altijd wenselijke resultaten opleveren denk ik. Gek genoeg mag de EO wel solo. Ja, ik ben daar niet zo dol op, zoals je weet. Ik ben ook benieuwd hoe het allemaal gaat lopen in Hilversum. Ik werk nu nog parttime bij de VARA, maar aangezien daar veel bezuinigd moet gaan worden, vooral ook op online gebied, zie ik dat er ook daar veel ontslagen zullen vallen.
Hoofdredacteur Volkskrant, Philip Remarque, heb ik laatst nog horen zeggen tijdens een debat dat ‘ie Joop.nl oneerlijke concurrentie vindt. Zou de Volkskrant ook willen maar dat kost dan een hoop geld.
Je hebt ook lokale publieke omroepen. Wij hier in Den Haag hebben RTV West, die meer dan 150 man in dienst kunnen hebben. Hofstijl.nl heeft nul mensen in dienst. Toch bellen ze ons vaak op over onderwerpen. En noemen ze onze naam vervolgens vrijwel nooit. Hofstijl is net zo publieke omroep als RTV West. Wat mij betreft zit ik vooraan tijdens die discussies. Dat er maar een frisse nieuwe wind mag waaien!
Als ze jou ontslaan zijn ze niet slim bezig lijkt mij, jij hebt van offline en online verstand. Juist in jouw soort mensen moeten ze investeren.
Heeft Philip Remarque ook uitgelegd waarom hij dat oneerlijke concurrentie vindt? Het kost de VARA ook een hoop geld, maar dat komt wel uit de vereniging volgens mij, niet uit de subsidie die de overheid verstrekt.
Ik ben het met je eens dat je als blogcollectief, of als soloblogger eigenlijk ook een soort omroeper bent. :)
Nee, uitleg kwam er niet helaas. Was een nogal oppervlakkig debat. Zie mijn verslag: http://www.denieuwereporter.nl/2011/09/debat-tussen-hoofdredacteuren-het-gaat-wel-oke-met-de-journalistiek/
Het wordt tijd voor een bloggersvereniging of zo. Samen sta je dan sterk en stel je je professioneel op.
Lastige discussie inderdaad dat inzetten van internet van NPO, want alles is internet geworden. Je kunt het niet uitsluiten.
Geef een reactie