Hoe vind je (rechtenvrije) foto’s via Google?

Veel mensen weten niet dat je via Google Afbeeldingen naar foto’s en plaatjes kunt zoeken die je op je blog kunt gebruiken. Zelfs voor commercieel gebruik. Via Twitter lieten een hoop mensen mij vanmorgen weten dat ze behoefte hebben aan tekst en uitleg. Vandaar dit blogje en onderstaande screencast die ik even razendsnel maakte.


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

10 reacties op “Hoe vind je (rechtenvrije) foto’s via Google?”

  1. Heldere uitleg!

    Naamsvermelding moet trouwens altijd, zolang er nog auteursrecht op het werk rust. Alleen als werk door het vervallen van het auteursrecht (meestal 70 jaar na de dood van de maker) in het publiek domein is gekomen, is naamsvermelding ook niet meer nodig (en mogen werken ook naar hartelust veranderd worden).

    Veel bloggers bloggen overigens niet commercieel en zouden dus ook met andere licenties af kunnen. Dan is de keuze nog groter!

    1. Ja eens, maar commercieel gebruik heb je al snel. Daar kreeg Kluun recentelijk ook mee te maken qua fotogebruik. WordPress.com blogs worden automatisch voorzien van advertenties tenzij dat afgekocht is.

      Ik zou persoonlijk online altijd op safe spelen en altijd voor commercieel gebruik kiezen.

      De Pixabay gebruikt trouwens CC0, die noem ik in mijn video. Zie CC licentie http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.nl

      1. Je bedoelt dat vanwege commercieel gebruik Kluun zijn site op zwart zou hebben gegooid? Ook de term ‘commercieel gebruik’ is wat vaag en ziet vooral op direct of indirect gewin door gebruik. Inderdaad bijvoorbeeld door advertenties.
        Als er geen sprake is van commercieel gebruik, wil dat nog steeds niet zeggen dat je beelden gratis mag gebruiken. Naar mijn idee is dat het grootste misverstand, ook bij Kluun.

        1. Ja, Kluun wordt/werd aangeklaagd en heeft zijn site op zwart gezet.

          Commercieel is een hele vage term. Met name omdat men voor niet-commercieel gebruik vaak gebruikt maakt van een commerciele service die het via iframe’s en API’s weer kan doorzetten.

          Wat we nodig hebben: eenvoudige uitleg van dit soort complexe zaken (enorm gat in de markt!). En hopelijk op termijn nieuwe juridische regels die wereldwijd werken. Want de globalisering is nu niet iets dat onbekend is…

  2. Sonja Broekhuizen (@zsonja) avatar
    Sonja Broekhuizen (@zsonja)

    Dank voor dit artikel: super handig!

  3. Helder, ik geef toe geniaal deze uitleg. Dat ik daar zelf niet op ben gekomen stoort me nog het meest….

  4. Kijk, daar hebben we wat aan. Bedankt voor de heldere uitleg ;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.