Virtuositeit
In hoeverre staat de virtuositeit van een muzikant in verband met het gevoel dat deze over wil brengen? Is een vaardig musicus beter in staat om gevoel over te brengen dan een minder vaardig musicus?
Muziek zoals blues, punk, rock, funk en ga zo nog maar een tijdje door, vraagt niet om heel veel virtuositeit. Teveel virtuositeit doet volgens velen zelfs afbreuk aan de authenticiteit van de musicus. Tegelijkertijd moet iedereen lachen, of huilen, wanneer een klassiek geschoold violist een paar valse noten speelt en op sommige snelle passages struikelt met zijn vingers.
Als je naar een programma zoals The Voice Of Holland kijkt dan zal je duidelijk worden dat er niet vals gezongen mag worden. Ook niet een klein beetje. Dat was vroeger zeker wel het geval maar wordt nu op de een of andere manier niet meer geaccepteerd.
De computer
Heden ten dage is het zelfs mogelijk om een computer al het werk te laten doen. Je kunt fouten herstellen. En de computer kan perfect strakke drumpatronen en andere, met name synthetische, geluiden voor zijn rekening nemen. Elektronische dansmuziek kan niet zonder machines bestaan en maakt nauwelijks nog gebruik van echte instrumenten, misschien met uitzondering van een stem. Maar ook die wordt in de meeste gevallen flink gladgestreken zodat er nergens meer een valse of slecht getimede noot klinkt. De liefhebbers hiervan voelen zich vast aangesproken als we het gevoelloze muziek zouden noemen.
Tja, maar wat veroorzaakt nou dat gevoel in de muziek? Snap jij het nog?
Ik wel, maar dat verklap ik nog niet.
Geef een reactie