Je kent vast de uitdrukking FOMO, the Fear Of Missing Out. Daar wil ik volgaarne iets tegenover stellen: JOMO, the JOY Of Missing Out. Of in normaal Nederlands: zoveel mogelijk willen missen. Want daar draait het om wat mij betreft.
Het is een genot om dingen te missen. Moedwillig te willen missen. Het meeste kan en wil ik opzettelijk missen namelijk. Het meerendeel van de tweets, het meerendeel van de video’s op YouTube, het meerendeel van het nieuws, hell zelfs het meerendeel van de podcasts kan ik missen als kiespijn!
Het is een genot als het gelul van de wappies mij niet bereikt (bijsluiter: valt vrijwel niet aan te ontkomen en al helemaal niet in het stadje waar ik woon… Den Haag). Of de aarde nu plat is of het virus een hoax, laat het als een wolkendek langs me heen gaan, alsjeblieft. Ik doe namelijk hele leuke dingen. Ik heb een heel leuk leven. En hoewel je in het leven weinig te kiezen hebt als het aankomt op tragiek, het leven zit immers vol tragiek, over de zaken waar ik wel iets in te kiezen heb kies ik dus opzettelijk voor Dingen Willen Missen zodat ik zelf iets kan maken. Zodat ik zelf een mening kan vormen. Zodat ik zelf een visie kan ontwikkelen. Fouten kan maken (“zie hier mijn lidtekens”). En misschien nog wel het belangrijkste: zodat ik mijn eigen nieuwsgierigheid kan volgen. Dat laatste is mij misschien nog wel het meest dierbaar. Mijn nieuwsgierigheid koester ik meer dan mijn kennis en kunde. Want mijn nieuwsgierigheid ligt niet stil, die kijkt altijd vooruit.
Laat mij alles missen. (ook een goeie songtitel)
Start kaartverkoop podcastconferentie van het Podcastfestival + inhoudelijk details bekend gemaakt
Vanaf vandaag kun je kaartjes kopen voor de offline Podcastconferentie op 18 september. Let op! De kaartjes voor de offline Podcastconferentie zijn beperkt ivm COVID-19. Zodoende is het programma opgedeeld in drie ’tracks’ waaruit je moet kiezen: Claiming Space, Innovatie en Storytelling. Als bezoeker koop je een kaartje voor één track die je die dag gaat volgen. Per track zijn er 30 kaartjes beschikbaar. Één daarvan is geheel Engelstalig: Claiming Space. Deze wordt gecureerd door het New Yorkse podcastcollectief Domino Sound.
Ieder kaartje is inclusief lunch, BTW en servicekosten én toegang tot het online festivalprogramma op 19 september en de openingsavond op 18 september.
De openingsavond op vrijdag 18 september wordt gehost door Botte Jellema en Ype Driessen van De Eeuw van de Amateur. Te gast zijn Tatjana Wehrmann en Sander Smale, die de eerste aflevering van hun podcast De Witte Stok laten horen. Daarnaast interviewen Botte en Ype Noleca Radway en Homero Radway van het eerder genoemde New Yorkse podcastcollectief Domino Sound.
De volgende dag, op 19 september, vindt het Podcastfestival plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam maar ook tegelijkertijd in Groningen, Utrecht en Nijmegen. Je kunt op die plekken het Podcastfestival dus fysiek bijwonen. Voor iedere locatie is maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. De kaartverkoop daarvan begint volgende week. Voordeel daarvan is wel dat als je een kaartje koopt om het festival op een van de locaties bij te wonen je het programma dat tegelijk plaatsvindt op de andere locaties ook online kunt volgen.
Ik heb mijn kaartje voor de track Innovatie zojuist gekocht. Zie ik je daar?
Gebruik die stem!
Evo Terra van Podcast Pontifications publiceerde onlangs een mooie aflevering, een monoloog over waarom we onze stem moeten koesteren ook al vinden we hem zelf niet zo mooi. Dat ik het niet met hem eens ben, dat zal ik maar alvast verklappen. Neemt niet weg dat ik zijn rant dig.
Hij rekent ook gelijk af met het domme aloude cliché “I have a face for radio!“
Luister of lees het transcript:
https://podcastpontifications.com/episode/podcasting-with-a-voice-that-could-peel-paint
Het format waarvoor Evo heeft gekozen voor zijn Podcast Pontifications komt hier op neer:
- het is een korte rant van een paar minuten
- die rant schrijft ‘ie uit als een transcript (win-win)
- maandag t/m donderdag elke dag publiceert hij er eentje
Simpel doch effectief top format!
Google vindt RSS gelimiteerd voor advertenties
In het artikel kun je lezen hoe Google haar service Display & Video 360, wat voorheen DoubleClick heette, inzet om advertenties in podcasts te injecteren. Google zegt bij RSS tegen beperkingen aan te lopen die voor de silo’s Spotify en Pandora niet gelden. Nu vind ik RSS een geweldig open protocol is. Dus vooruitgang moet wat mij betreft via die weg geboekt worden en niet via silo’s zoals Spotify of andere services die content achter een betaalmuur plaatsen. Wat er moet gebeuren is RSS aanpassen, verrijken met aanvullende functionaliteit. Op die manier blijft podcasting toegankelijk voor iedereen, groot en klein.
Anchor host illegaal gekopieerde podcasts
Het gaat niet lekker bij Anchor, het podcastbedrijf dat een onderdeel van Spotify is. Podnews blogt:
Anchor is hosting a large number of pirated podcasts from other publishers, we can reveal today. 30% of all the Podtrac top 20 podcasts are currently being copied on Anchor, according to our searches. The new podcast from NYT/Serial, Nice White Parents, has a further five pirated copies hosted on Anchor, using the original artwork.
https://podnews.net/update/anchor-pirated-podcasts
30% of all the Podtrac top 20 podcasts!!! Dat is krankzinnig.
Because podcasts hosted on Anchor are not subject to the normal Apple Podcasts approval process, these pirated copies are instantly appearing in searches using Apple Podcasts and Spotify, and apps that use that data, like Overcast and Pocket Casts. Many of the copies have enabled Anchor’s Listener Support, to gain financially from their copies. None of these plays will be credited back to the original owner; and ads will not earn the publishers revenue.
Ben benieuwd wat Anchor/Spotify aan deze diefstal gaat doen. Vooralsnog is het stil.
Nice White Parents
Serial heeft een nieuwe podcastreeks gepubliceerd: Nice White Parents. Heb een stukje geluisterd maar trek de knauwende vocal fry van producer en reporter Chana Joffe-Walt niet. Bummer. En wat dat betreft heeft Evo Terra dus geen gelijk 😀
Het is de eerste Serial die onder de vlieger van de New York Times valt (zie Podpraat #176 over die samenwerking).
Kottke Ride Home
Ik kwam er van de week pas achter dat de bekende blogger Jason Kottke ook een podcast heeft. Hij spreekt hem zelf niet in. Misschien had ‘ie dat beter wel kunnen doen, maar goed, oordeel zelf:
https://www.ridehome.info/podcast/kottke-ride-home/
Elke dag podcasten?
Ik ben dol op routine en vind het daarom een genot dat ik tijdens deze cornacrisis elke week een aflevering van Radio Kras mag masteren. Ik heb heel veel bewondering voor hoe Michiel van der Weerthof, Joost Pagée, Stan van Herpen, Jaap Klink, Jozien Wijkhuijs samen met vele andere makers elke week weer met een unieke aflevering op de proppen komen. Voorzien van eigenzinnige humor, ludieke bumpers (lees: korte muziekjes die als een soort ’tussenshots’ dienen) en achtergrondgeluiden (veel zingende vogels vooral dankzij Van der Weerthof). Het is een swingend gelaagd programma.
Dagelijks, ook dat is mogelijk, maar vergt nog meer van een team. En het vergt ook veel meer financiering. Alleen als de euro’s rijkelijk vloeien kun je zoiets doen. Lijkt mij heerlijk, te gek zelfs, kom maar op! Ik zie dat zo voor me bijvoorbeeld samen met het team van Radio Kras.
Goeie voorbeelden van dagelijkse podcasts zijn ondermeer The Daily (New York Times), NRC Vandaag, Dit wordt het nieuws (NU.nl) en Daily Kink. Daar zit poen achter en het resultaat is er ook naar.
Toch kun je tegen behoorlijk wat obstakels aanlopen, zeker als je als eenling zo’n wild plan hebt. Lees het verhaal van podcaster Gavin Gaddis bijvoorbeeld. Een tijd lang maakte hij de dagelijkse podcast Holliday Spirit. Hij legt uit hoe hij het aanpakte en waar hij zoal tegenaan liep:
Wie weet, misschien lukt het mij ook nog eens om in een goeie routine te komen, bijvoorbeeld in opdracht van anderen (moet dan wel een creatieve uitdaging zijn) of voor mijn eigen VERVORMER podcast. Geld is op dit moment vaak het probleem bij sceptische potentiële opdrachtgevers in combinatie met de twijfel over het effect van zo’n podcast. Maar laat er geen twijfel over bestaan: ik twijfel niet over het effect en nut van een podcast. En met mij zijn er vele anderen die er precies zo over denken. Vandaar deze lange epistels elke week weer. En dat er nog velen zullen volgen. Want dit is mijn preek.
Tot zover. De mazzel!
Geef een reactie