Het AI model van Google, genaamd MusicLM, genereert muziek op basis van tekstinput. Precies dus zoals DALL-E dat voor beeldmateriaal en ChatGPT dat voor tekst en code doet. Het model is nog niet beschikbaar voor mensen zoals jij en ik maar op de speciale pagina die ervoor opgezet is kun je alvast een indruk krijgen.
De voorbeelden klinken allemaal alsof je poep in je oren hebt. Dat komt omdat ze een samplerate van 24 kHz gebruiken. Sinds de uitvinding van de CD gebruiken wij 44.1 kHz of hoger. Ik ga er vanuit dat die lage samplerate puur een instelling is. Misschien bedoeld zodat mensen de voorbeelden niet zelf gaan gebruiken? Tot op heden is het namelijk zo dat alles wat AI genereert vrij is van copyright omdat copyright alleen voor mensen van vlees en bloed geldt. En dat moet zo blijven. Een computeralgoritme rechten laten claimen is echt de kat op het spek binden.
De voorbeelden die gegeven worden klinken allemaal erg generiek. Zo blijkt het prima in staat te zijn om er slaapverwekkende rap met een 808-beat mee uit te poepen. Inclusief rap in onbegrijpelijke spraakklanken.
Ons modelletje kan ook op basis van audio als input muzak genereren. Bijvoorbeeld door een melodie te neuriën kan MusicLM dit omzetten naar iets wat bij mij de stoelgang op gang brengt. Ook kun je plaatjes als input gebruiken.
Ik begrijp heel goed dat voor mensen zonder smaak dit het walhalla is. Grote kans dat tv series en speelfilms binnenkort gebruik gaan maken van dit soort generieke muzak. Je hebt geen componist meer nodig. De editor typt voortaan wat tekst in en vogelt zo wat zoutloze vulmomenten bij elkaar.
Muziekmakers die nu stockmuziek maken zullen het in de toekomst dus lastig krijgen. Tenzij zij zich juist op een eigen stijl gaan richten, maar eigenlijk staat dat haaks op het concept van stockmuziek. Stockmuziek is zelden eigenwijs. Sterker nog: veel bekende componisten gebruiken een pseudoniem voor het componeren van stockmuziek omdat ze zich er een beetje heel erg voor schamen. Je kunt het maar beter omdenken: componisten hoeven niet langer die tamme klote muziek te maken want dat doet de computer wel voor je.
Geef een reactie