De vertelvorm voor documentaires wordt interactief

De computer is een interactief apparaat. Als je hem gebruikt ben jij degene die bepaalt wat er gebeurt. Dit in tegenstelling tot TV, radio of het lezen van een boek (tenzij je de hoofdstukken in eigen volgorde leest). De computer brengt al die media tezamen en daagt jouw uit te kiezen. En boeit iets je niet dan kies je iets anders.

Heel lang naar een video op de computer kijken zal ons bijna niet lukken of we moeten de computer ver van ons afzetten, in de fullscreen-modus met alle alerts uit. En dan nog, de behoefte op te staan en iets anders te toen komt alweer snel. Herkenbaar?

Het heeft impact op de manier hoe we online verhalen kunnen vertellen middels video, geluid of tekst. Onze aandachtsfocus is met de computer laag, omdat je weet dat er online nog meer moois te bekijken valt. Met name documentaire-makers en filmmakers moeten daar wat mee gaan doen vind ik.

Verleiding door interactie

De bezoeker moet simpelweg verleid worden om te blijven kijken. Dat kunnen we alleen doen door een rol voor de bezoeker actiever te maken. Vergeet het inactief consumeren maar daag de bezoekers uit juist te klikken, keuzes te maken. Het gevoel: jij bent aan de macht. Toonaangevend op dit vlak vind ik NFB/interactive. Zij maken documentaires die online te bekijken zijn op je eigen tempo. En zonder het gevoel te hebben dat je naar iets kijkt dat statisch is. Iets waar je geen invloed op hebt. De computer heeft jou macht gegeven en die macht wil je ook houden. Jij wilt bepalen.

Het zijn documentaires waar je juist je muis bij moet gebruiken, je wordt uitgedaagd keuzes te maken. Zo raak je betrokken en bepaal je zelf het verloop van jouw ‘sessie’. In plaats van lineair een documentaire voorgeschoteld te krijgen, kun je nu zelf bepalen waar je wilt beginnen, welke onderdelen je wilt skippen, of nog leuker: welke dingen je nu wilt bekijken zodat je een volgende keer weer andere dingen kunt bekijken.

Flash of HTML5?

Deze manier van interactief documenteren hoeft zelfs nooit helemaal af te zijn. Ook dat is juist internet, niet waar? Je zou bijvoorbeeld een stad kunnen documenteren waar dagelijks verhalen aan toegevoegd worden. Het enige dat hierbij nog spannend is, is de techniek. NFB/interactive maakt gebruik van Flash dat door Apple producten zoals de iPhone en de iPad in het geheel niet ondersteund worden. En helaas, HTML5 biedt op dit vlak nog te weinig mogelijkheden om een volledige vervanger van Flash te zijn.

Ik ken (nog) geen interactieve documentaires die van HTML5 gebruik maken. Maar zou ik er een maken, dan zou ik het wel geheel via HTML5 doen, met het oog op de toekomst. En ik zou het gaan koppelen, bijvoorbeeld aan Google Maps, en aan Flickr. Dat in combinatie met muziek en stemmen die een verhaal vertellen. Geen statisch verhaal, maar een interactief verhaal. Een verhaal dat tot leven komt dankzij de interactie met de gebruiker.

Om mee te beginnen, check deze interacieve NFB docu’s:


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

Eén reactie op “De vertelvorm voor documentaires wordt interactief”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.