Iets wat gratis is, Twitter, Facebook, YouTube, Gmail betaal je uiteindelijk via de door jouw gegenereerde userdata dat voor veel bedrijven interessant is. Of je wordt verlokt tot het aanschaffen van een product of dienst middels advertenties.
Het is een wat vreemd model. Apple zal er nooit aan willen beginnen. Voor Apple is de eindgebruiker immers heilig want die koopt de producten van Apple. Zonder die eindgebruiker kan zij niet bestaan. Dat geldt voor Twitter en Facebook ook, alleen stelt zij de eindgebruiker absoluut niet centraal.
Wat dat betreft is het ik-betaal-centjes-voor-dit-product een helderder model.
Heb jij je er nooit over verbaasd hoe een bepaalde website of blog kan bestaan? Ik wel. Ik heb ook ervaring met blogs die veel te weinig geld opleveren. Ouwe jongens krentenbrood. Maar uiteindelijk geef je dan op, als er aan het eind van het ritje geen geld overblijft.
Op sites en blogs die gebruik maken van advertenties en affiliates zijn de geldverstrekkers meer de baas dan het publiek. Simpelweg omdat het publiek niet betaalt, het is immers een gratis service. En misschien kan de blogger de userdata wel net zoals bij Twitter en Facebook doorverkopen. Aangetoond is dat het publiek daar niet mee zit. Anders zouden die services niet zo super populair zijn. En op de cookie-vraag zeg jij vast nooit nee. Ook al verkoopt de blogger jouw data (via welke site kwam je op het blog, wat klikte je daar zoal aan, tegen welke tijd en via welke link verliet je het blog weer?).
Als een site of blog van toegevoegde waarde is dan is het misschien wel veel logischer om daarvoor te gaan betalen. Zodat die blogger ermee door kan blijven gaan. Dan hoeft hij of zij ook geen advertenties te tonen op plekken die beter gebruikt kunnen worden. En hoeft de blogger jouw digitale ziel niet aan de duivel te verkopen. Ook al zit je daar natuurlijk niet mee.
En wat te denken van het consumentenrecht? Een blogger die betaald wordt door haar lezers moet een afspraak nakomen. Wie betaalt krijgt ineens een beetje macht. Net als wanneer je een Apple product koopt. Je mag eisen stellen. Je krijgt garantie. Dat is nog eens heel wat anders dan een webservice die jouw data mag doorverkopen aan derden. En je hebt geen poot om op te staan want het was tenslotte allemaal gratis. Bedrijven hebben voor jou betaald. Helemaal voor jou, weet je wel?
Geef een reactie