Duurzaamheid Flickr versus vluchtigheid Instagram

brugge

Al ruim 9 jaar heb ik een Flickr account. Pas sinds kort zit ik ook op Instagram.

Gek eigenlijk dat je er zomaar weer een account bijneemt. Mijn dochter vond het te gek dat ik “op Insta” besloot te gaan. Alleen bezorgt het mij nu een nieuwe brainwave, want wanneer moet ik iets op Insta en wanneer op Flickr zetten? Of op beiden toch maar?

Vooralsnog lijkt Instagram heel vluchtig en beperkt in haar mogelijkheden. De korte videofunctie die er sinds een poosje op zit vind ik wel heel handig, met name door sounddesigners en muzikanten waar ik internationaal contact mee heb wordt dat veel gebruikt. Het heeft een voordeel ten opzichte van YouTube omdat deze video’s slechts 15 seconden lang mogen zijn en direct beginnen met afspelen. Op die manier krijg ik snel een indruk van waar mijn collega’s mee bezig zijn.

Instagram lijkt een beetje het visuele broertje van Twitter. Men laat zien waar men mee bezig is. Alleen de laatste paar foto’s worden bekeken als ze langskomen in de stream en men klikt dan al dan niet op like of laat een reactie achter. Nogmaals, het is vluchtig tooltje.

Instagram biedt geen mogelijkheden tot het opbouwen van een serieus fotoarchief. Instagram slaat de foto’s in een totaal onbruikbaar 612×612 pixels formaat op (what the fuck were they smoking?) wat het gebruik ervan voor andere doeleinden drastisch beperkt. Bovendien is het bedrijf een onderdeel van de slangenkuil van Facebook hetgeen bij mij in twee opgetrokken wenkbrauwen resulteert.

Flickr is daarentegen de meest serieuze fotosite met een belangrijke archieffunctie. Niet alleen kun je jouw foto’s in hoge resolutie uploaden. Je kunt sets en groepen maken. Nou goeds, dat weet je vast allemaal wel. Maar het punt wat ik juist wil maken is dat Flickr heel veel aandacht aan je gehele foto-archief geeft, ipv alleen tijdelijke aandacht voor de laatste paar in je stream, zoals de concurrentie dat doet. Dat zie ik in mijn statistieken terug. Veel oude foto’s worden nog dagelijks een paar maal bekeken. Mijn meest bekeken foto heeft meer dan 8000 views. Het is geen uitzondering, veel van mijn foto’s zijn duizenden keren bekeken. Diversen zijn gebruikt in boeken, soms zelfs voor een omslag, en op veel websites (zoals BoingBoing, NOS, NRC) en Wikipedia.

Deze week bezocht ik samen met mijn vriendin de stad Brugge. Een goed moment om de camera van mijn nieuwe smartphone eens flink uit te proberen. In combinatie met de geweldig app van VSCO blijkt dat ik geen dure camera en laptop meer nodig heb om foto’s te schieten, te bewerken en te uploaden naar Flickr, Instagram, Facebook, Twitter of andere hipster-plekken. De smartphone alleen volstaat uitstekend. En qua views zit ik op Flickr de laatste paar dagen weer ruim boven de 1000 per dag. Hoewel dat vrijwel nooit lager is 500 views trouwens. Gisteren stond de teller op 2590. Dankzij Flickr krijgen die foto’s dus behoorlijk veel aandacht. Meer dan ik via mijn blog zou kunnen bewerkstelligen. Vandaar dus dat ik er al 9 jaar zit.


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

2 reacties op “Duurzaamheid Flickr versus vluchtigheid Instagram”

  1. Fabio avatar
    Fabio

    Instagram is leuk, maar tov van Twitter mis ik lijsten. Veelposters moet je bijna wel ontvolgen omdat je anders de rest helemaal niet meer ziet. Dat vluchtige zoals bij Twitter staat mij erg aan.
    Flickr blijft top, wat zo ook wijzigen & hoe iedereen ook klaagt.

    1. Marco Raaphorst avatar

      Ja, interessant! In de Flickr app hebben ze dat rete slim opgelost: een profiel zie je slechts 1 maal in je lijst en je kunt naar rechts scrollen om meer foto’s te bekijken. Rete slim. Qua stream presentatie het beste interface denkbaar. Waarom ze dat niet allemaal doen snap ik niet. Ook voor Twitter en Facebook zou dat namelijk heel goed zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.