Vaste lezers van mijn blog weten dat ik copyright en patenten eerder als een nadeel dan als een voordeel beschouw voor onze cultuur. En dat zeg ik niet zo maar. Ik zeg dat als maker. Ik maak foto’s, schrijf teksten, maak video’s en componeer muziek en geluid.
In een artikel van TorrentFreak blijken 2 economen mijn mening te delen. Een paar quotes:
From a public policy view, we’d ideally like to eliminate patent and copyright laws altogether. There’s plenty of protection for inventors and plenty of protection and opportunities to make money for creators. It’s not that we see this as some sort of charitable act that people are going to invent and create things without earning money. Evidence shows very strongly there are lots of ways to make money without patents and copyright.
(…)
In the decades to come, sustaining economic progress will depend, more and more, on our ability to progressively reduce and eventually eliminate intellectual monopoly.
(bron)
Michele Boldrin en David K. Levine, de 2 heren, werken als economen voor de universiteit van Washington in St Louis.
De heren hebben hierover een boek geschreven ‘Against Intellectual Monopoly’. Het boek is te bestellen via Cambridge University Press en gratis te downloaden. Ook onderhouden de heren een webog over deze zaken onder het motto ‘Against Monopoly’.
2 jaar geleden schreef ik het stuk ‘Een liberale gedachte: zonder copyright en patenten zijn we beter af?’.
Gelukkig is de situatie op dit moment helemaal niet zo slecht als het had kunnen zijn. Open source software ontwikkeling en bijvoorbeeld de open content licenties van Creative Commons hebben miljoenen wereldburgers doen besluiten een aantal van hun rechten op te geven ten gunste van de community. Jij en ik dus. De andere kant van het verhaal is de enorme aantallen video’s die YouTube dagelijks verwijdert omdat er een stukje muziek te horen is die beschermd dient te worden (ja, tegen wat dan? dat het publiek het niet mag zien en horen?). Of de processen die tegen moeders van kinderen, die wat muziek illegaal gedownload hebben, gevoerd worden. Om nog maar te zwijgen over al die documentaires waar beelden uitgesneden moeten worden omdat ze beschermd zijn. Of de farmaceutische industrie die het niet toestaat dat Afrika een eigen medicijn tegen aids ontwikkelt. Etc.
Publieke Domein foto: Dylan Horrocks
(Maurits Burgers, bedankt!)
Geef een reactie