Zoals ik al eerder meldde, ben ik bezig een podcast-reeks op te zetten. Nu het vervolg, over de paar technische stappen die ik heb gezet.
UPDATE: ik bied inmiddels onder de noemer Podpraat professionele podcastdiensten. Kijk op Podpraat.nl voor meer informatie
Introductie
Er zijn veel plugins voor podcasting met WordPress die interessant kunnen zijn. Er kleven ook een paar grote nadelen aan. Al snel zijn de kosten onvoorspelbaar, helemaal als je mp3-bestanden zelf gaat hosten. En zelfs als je alleen de feed zelf gaat hosten dan kan het je nog een berg geld kosten want die feeds worden namelijk door podcast-apps de hele dag door megavaak opgevraagd. Dat kan in korte tijd hoog oplopen. En qua statistieken is het aanbod via de WordPress plugins wel wat beperkt. Al snel zul je een beroep moeten doen op een service die betere statistieken levert.
Als je zelf plugins in WordPress gebruikt voor podcasting dan klinkt dat al snel als ‘ik doe het allemaal zelf’, maar het is natuurlijk klinkklare onzin. Tenzij jij in staat bent om die plugins zelf aan te passen. Zo niet, dan ben je geheel afhankelijk van de bouwer van de plugin(s). Kortom: afhankelijk van aanvullende partijen ben je altijd.
Ik heb vooral goed naar mijn respectabele voorbeelden gekeken, zoals Love+Radio en 99% Invisible. Zodoende ben ik tot een combinatie van services gekomen die ik in onderstaand verhaal wil bespreken. Als ik ergens onduidelijk ben, of als je vragen hebt, laat gerust een reactie achter onderaan dit blog!
Hosting: SoundCloud
Al jaren ben ik fan van SoundCloud voor al mijn muziek en sounddesign. SoundCloud is niet alleen een goeie host voor audio het kan ook een podcast-feed genereren op basis van de content die je daarvoor beschikbaar wilt stellen. Bij elke upload (of Edit) vind je die keuze daarvoor onder het kopje ‘Permissions:
Ik gebruik SoundCloud Pro Unlimited voor ongelimiteerde opslag/dataverkeer. Het genereert ook goeie statistieken over de luisteraars, met uitzondering van de podcast-luisteraars want de stats hiervan ogen spaarzaam. Gelukkig biedt SoundCloud een prima oplossing om bijvoorbeeld de Stats-service Podtrac toe te voegen aan de SoundCloud feed. Super! Daarover later meer.
De player van SoundCloud is natuurlijk ook fantastisch om te embedden op mijn blog of te delen via Twitter of Facebook. Het delen via Twitter is bijzonder fraai omdat het rechtstreeks in de stream van Twitter afgespeeld kan worden. Op deze manier wordt het potentiële bereik van een podcast enorm groot. Vroeger bestond een podcast slechts uit een RSS-feed waarop men zich kon abonneren. Dat was voor velen veel te complex in het gebruik. Inmiddels is het gelukkig gebruiksvriendelijker geworden.
FeedBurner
Over FeedBurner kun je twisten of het echt noodzakelijk is. Met name in combinatie met een analyse-tool zoals Podtrac. This American Life gebruikt het niet. Maar Love+Radio en 99% Invisible bijvoorbeeld weer wel.
FeedBurner is een soort feed om je feed heen. Het is een service die al een lange tijd in hand van Google is maar waar weinig meer aan veranderd of toegevoegd wordt. Het is een beetje een stoffig geval, handig voor een paar aanvullende statistische zaken (hoewel de kritiek van gebruikers is dat die statistieken juist niet erg betrouwbaar zijn) en met wel één echt opvallende functionaliteit: het biedt de mogelijkheid om de feed te koppelen aan een subdomein van een site (via CNAME mapping). Dit heb ik gedaan. En dus is mijn officiële feed vanaf nu: podcast.marcoraaphorst.nl/rechtvoorzijnraaphorst
Deze feed verwijst op de achtergrond naar die van SoundCloud. Het is dus een eenvoudige verwijzing die, stel dat ik mijn Podcast-feed wil wijzigen (omdat ik bv overstap op een ander SoundCloud-account, of toch gebruik ga maken van WordPress als feed), van de eindgebruiker dan geen verdere aanpassingen vraagt. Een klein voordeeltje met name vroeger omdat de feed wijzigen in iTunes toen niet mogelijk was. Inmiddels wel, waarover hieronder straks meer.
Dus als je het mij eerlijk vraagt wat het echte voordeel van FeedBurner is, ik zie het (nog) niet. Maar goeds, als het toch overbodig blijkt te zijn ben ik de eerste die het er tussenuit zal rossen. En dan zul je het hier op mijn blog kunnen lezen waarom ik dat gedaan heb.
Update: aangezien FeedBurner jouw feed slechts een paar maal per dag opvraagt, kan FeedBurner je aanzienlijk veel geld schelen ten opzichte van het zelf hosten van de feed. In mijn geval gaat dat niet op omdat ik de feed van SoundCloud gebruik (lees: dataverkeer loopt geheel via SoundCloud). Maar als je de feed zelf host, bv in WordPress, dus zonder FeedBurner dan zul je er al snel genoeg achterkomen dan die feed massaal opgevraagd wordt door podcast-apps. De hele dag door willen die dingen namelijk weten of je een nieuwe episode aan je podcast toegevoegd hebt.
Podtrac
Het lastige met podcast is de enorme voorsprong die Amerika heeft. Ik heb gezien hoe This American Life als oorspronkelijk radioprogramma veel meer potentie in het podcasten zag en juist daardoor megagroot groeide en zich uiteindelijk helaas losmaakte van radio. Ik zag hoe Love+Radio in een paar jaar tijd een naam wist te veroveren en ga zo maar door. Wij lopen in Nederland nog altijd enorm achter. En ook op het gebied van aanvullende services.
Zo hebben we in Nederland Stichting Nationaal Luister Onderzoek. Zij had naar mijn gevoel allang een technische service moeten aanbieden voor het meten van podcasts. En Beeld en Geluid had allang een host moeten zijn voor audio/radio-content afkomstig van nieuwe makers. Ik host met liefde samen met al mijn collega’s op de Duitse servers van SoundCloud, maar het zorgt er misschien wel voor dat Beeld en Geluid straks niet langer nodig is omdat we alle services in het buitenland huren (hallo globalisering!). En de innovatieve voorsprong is dan niet meer in te lopen door die organisaties.
Een zo’n moderne aanvullende podcast-service is Podtrac. Het meet de downloads via de mp3-bestanden van een feed. Om het te gebruiken zul je alle mp3-links in de feed moeten voorzien van een voorvoegsel/prefix die verwijst naar de server van Podtrac. Via SoundCloud is het een kwestie van het ‘Stats-service URL prefix’-tekstveldje in de podcast-settings voorzien van de voorvoegsel/prefix-instelling. Doodeenvoudig:
iTunes
Een van de manieren om een podcast te volgen is middels het abonneren op een podcast via bijvoorbeeld iTunes. Deze applicatie staat standaard op elke Mac computer. En elke iPad en iPhone wordt geleverd met de app Podcasts die hetzelfde doet als de iTunes. Ook is het eenvoudig mogelijk om de abonnementen tussen een Mac en een iPad/iPhone synchroon te houden.
Op iTunes zul je vrijwel alle podcasts vinden die er wereldwijd zijn. Het kost niets, behalve dat Apple wel eerst ter goedkeuring de podcast-feed handmatig wil goedkeuren. Dat kan een paar dagen duren, zeker als er een weekend tussenzit!
Een Apple-ID is een vereiste. Verder geeft de website van Apple je alle informatie die je nodig hebt om je podcast toe te kunnen voegen aan iTunes: itunespartner.apple.com/en/podcasts/overview
De laatste keer dat ik een podcast liet goedkeuren door Apple was een paar jaar geleden. Er is vrijwel niets veranderd, behalve de eisen voor wat betreft het artwork/coverart van de podcast dat inmiddels een verplichtte grootte moet hebben van minimaal 1400 bij 1400 pixels met een maximum van 3000 bij 3000 pixels.
Mijn podcast is inmiddels beschikbaar in iTunes. Zoek op ‘Recht voor zijn Raaphorst’ en je zult hem tegenkomen. Je vindt er wat oudere producties van mij. Mijn Oostende Healing radiodocumentaire en wat andere dingen waar ik tevreden over ben. Hopelijk kan ik deze podcast binnenkort gaan aanvullen met waar het me nu om te doen is: een reeks van 10 splinternieuwe podcast episodes. Iets waar ik al een jaar aan bezig ben…
Geef een reactie