Is het boek vernieuwend?

Uitzonderingen daargelaten, maar de meeste boeken zijn niet vernieuwend. De meeste boeken vertellen simpelweg een goed verhaal en dat is voldoende voor een goed boek.

Het stempel vernieuwing geldt wel voor andere kunstvormen waarin het bijna verplicht lijkt dat de vernieuwing wordt opgezocht. Je ziet het in dans, in de beeldende kunst, video art, sound art en in de muziek. Het wordt vaak veroorzaakt door innovatie op technisch gebied waardoor de kunstvorm zelf ook weet te innoveren.

Maar waarom is literatuur wat het altijd al was, terwijl de andere kunstvormen zichzelf lijken te moeten vernieuwen?

Ik denk dat het met vorm te maken heeft. Een verhaal wordt opgediend volgens een bekend recept: het boek. En dat boek gaat al eeuwen op dezelfde manier mee. Dat is dus een vaste vorm. Daar valt weinig meer aan te vernieuwen.

Die andere kunstvormen daarentegen kunnen dat wel, want juist de vorm waarin ze worden opgediend is variabel. Een nieuw muziekinstrument zorgt voor nieuwe klanken. Technische ontwikkelingen om beeld en geluid te manipuleren zorgen voor nieuwe vormen.

Voor een boek geldt dat niet. Het gaat daarbij slechts om één ding: de inhoud, het verhaal. Okay, er is een aantrekkelijke kaft voor nodig en je kunt een paar keuzes maken voor wat betreft het lettertype en opmaak van de tekst, maar de lezer zal dit nooit kenmerken als een vernieuwende vorm, het is slechts een functionele vorm.

De schrijver is niet rusteloos op zoek naar vernieuwing maar doet gewoon wat ‘ie altijd al deed: een verhaal schrijven dat de lezer gretig wil lezen.


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

4 reacties op “Is het boek vernieuwend?”

  1. Bij het lesgeven gaat het volgens mij ook om het juiste verhaal.

    De aankleding is misschien aan verandering onderhevig?

    Maar het goede verhaal moet het nog steeds doen.

    Mooi blog

    Vriendelijke groet,

    1. Ja, ik denk dat het inderdaad daar op neerkomt. Je hebt vorm en inhoud. Soms is de vorm ondergeschikt. Maakt het wel heerlijk overzichtelijk zodat je je slechts op de inhoud hoeft te richten.

      Bedankt voor het compliment!

  2. Is de schrijver niet wat een boek uniek maakt? Zijn of haar blik op de wereld? Dat maakt elk verhaal over de liefde, scheiding of een nare jeugd, toch vaak verrassend waardoor een boek je grijpt. Alleen schrijvers die hun eigen stem nog niet gevonden hebben, die kopiëren, die zijn niet vernieuwend

    1. Dat denk ik ook, dat de schrijver zijn/haar blik op de wereld vertaalt in een boek. Een liedjesschrijver doet dat ook. Een kunstenaar ook. Maar is er ook zoiets als een vernieuwende blik? Ik denk dat vernieuwing eigenlijk met name in de vorm zit en niet in de inhoud. En dat geeft ook niet. Een boek is een verhaal dat niet hoeft te vernieuwen. Hoe hoeft slechts een blik op de werkelijkheid te zijn wat mij betreft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.