Spotify bezuinigt (lees: knijpt muzikanten nog verder uit)

Niet alleen ontsloeg Spotify onlangs 17 procent van het totale personeelsbestand ook bezuinigt ze vanaf 20024 gigantisch op de royalties voor muzikanten. Vanaf 2024 geldt dan namelijk dat als een muziektrack in het voorafgaande jaar minder dan 1000 keer is beluisterd de artiest hiervoor geen vergoeding zal krijgen. Spotify zegt dat er een voordeel zal zijn voor muzikanten die boven die 1000 streams per track per jaar uitkomen maar is totaal niet duidelijk hoe dat er cijfermatig uit gaat zien:

Spotify will not make additional money under this model. There is no change to the size of the music royalty pool being paid out to rights holders from Spotify; we will simply use the tens of millions of dollars annually to increase the payments to all eligible tracks, rather than spreading it out into $0.03 payments.

Om hoeveel artiesten gaat het?

Hoeveel muzikanten en bands hebben minder dan 1000 streams per track per jaar?

Nearly 80% (78.4%) of artists on Spotify today – around 6.3 million of them – have a monthly audience on the platform smaller than 50 people.

bron

Dus 80% van de artiesten op Spotify heeft minder dan 50 luisteraars per maand. Die komen dus van zijn lang zal ze leven niet aan de 1000 plays. De groep die wel geld aan Spotify vanaf volgend jaar zal verdienen is hooguit een paar procent groot.

Heeft Spotify eigenlijk wel zin?

Heel veel muziek is op Spotify te vinden. En menig luisteraar luistert alleen nog via Spotify en beschouwt het opzetten van een CDtje of stukje vinyl als onnoemelijk veel gedoe. Veel artiesten zijn zodoende bang dat als ze niet op Spotify te vinden zijn ze potentiële luisteraars zullen mislopen. En daar is iets voor te zeggen, alleen om welke aantallen gaat het dan? En welke kosten staan daar tegenover? Om je muziek op Spotify te kunnen aanbieden heb je een tussenpersoontje nodig zoals Distrokid. Dat kost niet heel veel geld, maar je zult het ook niet kunnen terugverdienen vanwege de nieuwe regels van Spotify.

Eigenlijk zitten die artiesten, ruim meer dan 80% van het totale artiestenbestand van Spotify, juist die andere artiesten te spekken die dus wel centjes krijgen. Op die manier wordt een kleine elite alsmaar groter.

Ik haat systemen die geen oog hebben voor de meerderheid. Het voelt ondemocratisch, Wilderiaans.

Is YouTube de oplossing?

Je kunt makkelijk je muziek bij Spotify weghalen. Dat deed Neil Young een paar jaar geleden ook. Net als Joni Mitchell en vele anderen. Niemand gaat daar dood aan.

Persoonlijk denk ik dat YouTube voor muzikanten veel zinvoller is om te gebruiken. YouTube Music wordt als alternatief voor Spotify veel gebruikt en is een onderdeel van YouTube Premium. En YouTube is natuurlijk knetter populair en toegankelijk, zelfs voor digibeten.

Nog een voordeel: je kunt als muzikant je muziek zelf uploaden naar YouTube Music. Het is eigenlijk te zot voor woorden dat je een tussenpersoon moet betalen om je muziek op Spotify (en Apple Music en anderen) te krijgen.

Het grote voordeel van YouTube is ook nog eens dat je YouTube overal eenvoudig kunt delen. Je zit niet met het gesodemieter dat Spotify biedt: die zal slechts 30 seconden van een nummer via embedded-player laten horen. Nee, via YouTube kun je gewoon het hele nummer aan iedereen laten horen. Zelfs met beeld erbij voor de visueel aangelegden.

Spotify maakt er wel een bende van moet ik zeggen. Wat jij?

UPDATE: in een eerdere versie vermelde ik een percentage van 7% maar dit moest 17% zijn voor het ontslagen personeel van Spotify.


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.