Het internet rot weg. Het rot harder weg dan boeken. Dat wil zeggen: boeken rotten helemaal niet weg. Maar het internet wel.
Hier op mijn thuishaven gebruik ik een Link Checker en zodoende kan ik van het scherm aflezen dat een kleine 8000 links (!!!) in de loop der jaren (kuch, bijna 20 jaar) zijn gaan rotten. Dat wil zeggen: het domein werd opgeheven en de link loopt dus stuk, of het domein is gekaapt door een eigenaar met hele andere bedoelingen dan de oorspronkelijke eigenaar. Die links kan ik dus unlinken of om laten leiden naar het archief van de Wayback Machine van archive.org. Dat is soms een flink klusje, dat moge duidelijk zijn!
Linken naar een externe bron leek ooit een heel goed idee. Zo kon het web ontstaan. Linken naar anderen was, net als muziek, een soort Aanraking Op Afstand. Helaas is er niet goed nagedacht over wat er moet gebeuren als een link doodloopt (404 error of omleiding naar andere inhoud). Ook overheden denken hier niet over na. Het bouwen van een vangnet hiervoor zou anno 2024 prioriteit moeten hebben, maar dat is helaas niet het geval.
Beatles in de analyse
Grote kans dus dat het YouTube-kanaal You Can’t Unhear This ooit ook in het bitrot-bakje terecht zal komen. Want die wilde ik toch even hier in mijn digitale huiskamer onder de aandacht brengen. Het kanaal biedt mooie analyses van Beatle-nummers en Beatle-onderwerpen zoals deze recente video die de ontstaansgeschiedenis van het nummer Here Comes The Sun kort en bondig sonisch in beeld brengt:
Het kanaal doet niet aan een muziektheoretische benadering maar daarvoor hebben we immers de Notes van Alan W. Pollack. Wat de heer Pollack heeft gedaan is monnikenwerk. En van zeer groot cultureel en artistiek belang. Het zou een ramp zijn als dit soort bronnen ooit van het internet verdwijnen. Helaas is met zekerheid te zeggen dat dit ooit gaat gebeuren.
Geef een reactie