Het leukste onderdeel van het maken van muziek is het spelen, het bespelen van een instrument. Niet alleen voor een publiek maar ook gewoon thuis of in de studio. Geef me een gitaar en ik pingel er wat op weg. Soms rolt daar dan een stukje muziek uit wat de basis zal vormen voor iets nieuws. Maar soms ook niet, maar hoe dan ook voelt het lekker.
In groepsverband is dat pingelen, dat spelenderwijs muzikaal onderzoek verrichten, een prima manier om tot iets nieuws te komen. Je luistert en reageert op elkaar. Het is daarbij belangrijk om controle te hebben over je instrument zodat je soepel en muzikaal op die anderen kunt reageren en zo iets kunt laten ontstaan. Alle popmuziek is zo ontstaan. Maar denk ook aan de lekkere soulmuziek van Stax en Motown die gebaseerd is op dat samenspelen.
Voor elektronische muziek verloopt dat proces anders. Veel elektronische muziek wordt op de computer gemaakt terwijl de musicus de muziek op stop heeft staan. Stukje bij beetje worden noten ingevoerd, loops gekozen, geluiden bewerkt. De muziek ontstaat vanuit het brein van de maker en niet zozeer spelenderwijs.
Veel elektronische muziek laat zich lastig uitvoeren (of misschien moet ik wel zeggen: invoeren) via een muziektoetsenbord. Al snel kom je vingers te kort. Bovendien zal er voor dynamische geluidseffecten aan knoppen gedraaid moeten worden. En eigenlijk zijn de benodigdheden om de muziek te besturen, te bespelen, per nummer telkens weer anders.
Maar niet getreurd, de tablet lijkt uitkomst te bieden. Met name de iPad. Recentelijk stuitte ik op de app Beatsurfing die een geweldig flexibele bediening van electronisch muziek mogelijk lijkt te maken. Sterker nog: met Beatsurfing kun je per nummer een ideale controller voor de track bouwen. Ik heb het nog niet zelf kunnen uitproberen maar zo aan de video’s te zien zijn de mogelijkheden waanzinnig. Mijn gevoel zegt dat deze app enorm uitnodigt om dingen te programmeren zodat je er vervolgens heerlijk mee kunt gaan spelen.
Zoals je kunt zien zijn de objecten voor het triggeren van geluiden en het besturen van effecten zeer dynamisch in te stellen. Zo is op de video’s te zien dat je bijvoorbeeld tussen 2 of meerdere cirkels wat kleine staafjes kunt leggen zodat je via een slide met de vinger kleine korte elektronische geluiden kunt triggeren. Check bijvoorbeeld:
En ook:
De app kan geluiden aansturen intern op de iPad, extern via MIDI en extern via WiFi. Op bovengenoemde video’s is duidelijk zichtbaar dat de iPad in een Alesis iO Dock gebruikt wordt.
Geef een reactie