Publieke Omroep, samenwerken onder een Creative Commons BY-SA licentie

De Creative Commons BY-SA licentie is de licentie waar al het werk van Wikipedia onder valt (*). Middels deze licentie is het toegestaan om de content van Wikipedia her te gebruiken zolang jij Wikipedia maar als bron noemt en de herbewerking ook onder eenzelfde Creative Commons BY-SA licentie uitbrengt.

Share Alike

Het is toegestaan om de content van Wikipedia te verkopen. Bijvoorbeeld door Wikipedia in een boek uit te brengen. Heeft nog niemand gedaan, maar is zonder meer mogelijk. Niemand die je tegenhoudt.

Creative Commons BY-SA licentie is de licentie die hoort bij community’s. Het is gebaseerd op het Gelijk Delen principe, Share Alike (vandaar dus SA). Deze licentie is dan ook de licentie die onze Publieke Omroep zou moeten kiezen wil ze het mogelijk kunnen maken dat een uitzending van bijvoorbeeld VPRO’s Tegenlicht op zowel televisie als internet in omloop gebracht kan worden.

Vorige maand werd Flick Radio op televisie uitgezonden. Het was de eerste productie op televisie van de Publieke Omroep, de RVU in dit geval, die onder een Creative Commons licentie werd uitgegeven. Ik was verantwoordelijk voor de muziek als componist.

Mijn pionierswerk als jarenlange Creative Commons believer blijkt zijn vruchten af te gaan werpen.

Zo langzamerhand begint het erop te lijken (ik spreek omroepmedewerkers of hoor het een en ander in de wandelgangen) dat er meer makers bij de Publieke Omroep zijn die snappen dat wanneer ze mij inhuren voor het componeren van muziek ze een paar problemen oplossen. Een Tegenlicht uitzending met een klein stukje muziek van Boards Of Canada mag niet zomaar op internet aangeboden worden.

Zou die Tegenlicht uitzending alleen maar muziek bevatten van iemand die niet aangesloten is bij de BUMA, iemand zoals ik, dan zou die uitzending bv onder een Creative Commons BY-SA licentie zo het internet op kunnen. Dat is precies de reden waarom programmamaker Bert Kommerij voor Flick Radio voor een CC licentie koos. De film was, voordat hij vorige maand op televisie uitgezonden werd, al eerder te bekijken via het HollandDoc kanaal op YouTube, op de IDFA site, op DivX community’s, Archive.org et cetera. Het werd daardoor al een groter succes dan je via een enkel medium, televisie, zou kunnen bereiken. En mede daardoor kwam Flick Radio op het hippe 4 Screens European Festival in Parijs terecht. Dankzij de CC licentie was er geen sprake van vervelende copyright blokkades. Alles kon, online, offline, you name it!

Laat mijn verhaal duidelijk zijn: programmamakers van de Publieke Omroep raken hopelijk meer en meer overtuigd dat het veel beter is te investeren in content die verstrekt kan worden onder een licentie die internet proof is. Ik kan die muziek maken.

Publiek Omroep, laten we samen aan de slag gaan. Want vanaf hier geldt de toekomst.

  • aangezien Wikipedia eerder een Open Source licentie gebruikte (lees: eentje die bv geldt voor Firefox of Linux) en ze nu bezig zijn met de overgang naar Creative Commons zul je nog content onder de oude licentie aantreffen, een kwestie van tijd dus.

Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

3 reacties op “Publieke Omroep, samenwerken onder een Creative Commons BY-SA licentie”

  1. Arnoud avatar
    Arnoud

    Ik lees dit wat laat, maar laat ik zeggen: dit zijn toch lovenswaardige initiatieven die veel breder aandacht moeten krijgen.

  2. Marco Raaphorst avatar
    Marco Raaphorst

    @Arnoud: werd toevallig gisteren benaderd door de VPRO hierover ivm Metropolis tv. Stay tuned…

  3. Marco Raaphorst avatar
    Marco Raaphorst

    @Arnoud: het gaat dus gebeuren, na de RVU, opnieuw de VPRO: http://www.marcoraaphorst.nl/3ef4x

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.