Kijken in de Ziel: de erf-zonde

Bevindelijk-gereformeerd predikant Floris van Binsbergen kwam gisteravond in een aflevering Kijken in de Ziel (NTR, NPO 2) aan het woord:

“Vanuit het perspectief dat het bij de zondeval misgegaan is geloof ik in de realiteit van de erfzonde, dat iedereen die geboren wordt een stukje mee-erft. “, zo vertelde hij.

Interviewer Coen Verbraak: “Dus dat je als kind in de wieg al zo schuldig als wat bent?”

Floris van Binsbergen: “Ja, dat klinkt in iedere doopdienst. “Wij zien het nog niet”, dat zeg ik geregeld tegen die ouders die daar staan met zo’n prachtig lief kindje, “je ziet het niet en je hoeft je er ook niet op te verheugen”, dat je kunt zeggen: “het komt er echt wel uit, wat wij dan zonde noemen.””

Coen Verbraak: “Maar u bent zelf vader van 5 kinderen, toen u de eerste keer aan dat wiegje stond, of de 3e, 4e of 5e keer, toen dacht u toch niet bij uw kindje ‘zie hier de erfzonde’?”

Floris van Binsbergen: “Nee, zo werkt dat niet.”

Coen Verbraak: “Dus is dat in de overdrachtelijke zin, of is dat wel zo?”

Floris van Binsbergen: “Bij de 1e is dat wat lastiger, maar bij de 5e…”

Coen Verbraak: “Want bij de 1e twijfelde u wel? Wat was er toen anders?”

Floris van Binsbergen: “Omdat je bij de 1e keer nog denkt: “het zal toch niet waarwezen dat dit het 1e kind is dat op een natuurlijke wijze zonder al te veel afwijking gaat doen…””

Coen Verbraak: “Waar die erfzonde niet op rust. O, dat sloot u niet uit de eerste keer? Dus dan geeft de vader de doorslag en niet de dominee?”

Het staat genoteerd, Floris laat de woorden ‘afwijking’ en ‘zonde’ vallen als het om zijn eigen kinderen gaat.

Zelfs pedofielen worden vergeven

Het wordt nog zotter. Geestelijken zijn in vertrouwen te spreken, ze beloven er met niemand over te zullen spreken. Wat je ook hebt misdaan. Maar gelukkig maakt Floris een uitzondering voor misdadigers. “Dat kan ik niet voor mijzelf houden.” Maar voor Everard de Jong, hulpbisschop van Roermond, geldt dat juist helemaal niet. Enig moraal besef wordt met de mantel der liefde voor god onder het tapijt geveegd.

“Als ik bij u een moord beken?”, vraagt Coen Verbraak.

“Namens god mag ik die vergeven, als je spijt hebt natuurlijk”, antwoordt de hulpbisschop. En vervolgt: “De reden waarom we dat doen, is natuurlijk een beetje aanmatigend, maar jezus is op paasavond bij de leerlingen verschenen en heeft gezegd: “wie zijn zonden toegeeft, zijn vergeven. Vanaf dat moment hebben de apostelen gezegd: “wij kunnen namens god mensen de zonden vergeven.””

“Wat moet je dan doen?”, vraagt Coen Verbraak. “Je mond houden”, antwoord de hulpbisschop.

Zelfs pedofiele geestelijken worden vergeven.

Het gesprek komt op bisschop Gijsen waarvan het bisdom Roermond heeft toegegeven, na de dood (!) van bisschop Jo Gijsen dat hij twee jongens heeft misbruikt. Coen Verbraak vraagt hoe Everard de Jong dat een plek gegeven heeft in zijn hoofd.

“In ieder geval door meer voor hem te bidden.”, antwoord Everard de Jong.

“Voor hem te bidden?”, vraagt Coen Verbaak.

“Ja en we bidden ook voor mensen die gestorven zijn.”, antwoord Everard de Jong.

“Of voor zijn slachtoffers, zou je ook kunnen denken”, werpt Coen Verbaak hem toe.

“Uh, voor zijn slachtoffers, zeker.”, antwoord Everard de Jong weer.

“Maar hij heeft dat nodig dat u voor hem bid?”, vraagt Coen.

“Ja, ja…”, antwoord de hulpbisschop.

De duivelse veroorzakers worden vergeven. En de slachtoffers worden vergeten.

Ook ik werd ooit geacht elke week in een kerk te verschijnen. Zo rond mijn 14e ben ik met die flauwekul opgehouden. Ik wilde mijn eigen morele besef en gevoel niet langer onderdrukken. Ik wilde leven! En dus hoopte ik dat de littekens ervan snel zouden verdwijnen. Maar ik kom er nooit meer vanaf ben ik bang…


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

3 reacties op “Kijken in de Ziel: de erf-zonde”

  1. Karin Ramaker ➚ (@metkcom) avatar

    Het raakt mij als iemand vindt of zegt dat een kind schuldig op de aarde terecht komt. Hij heeft namelijk niet gevraagd geboren te worden maar is er simpelweg door (het toedoen van) zijn vader en moeder. Er spreekt naar mijn idee uit dat het opgroeiende kind fout doet en moet goedmaken.

    Ik zou het liefst mezelf willen bevragen: ken ik iemand goed genoeg om te oordelen? Kijk ik naar anderen en begrijp ik beweegredenen? Kan ik een band opbouwen en doe ik mijn best? Ik schreef ooit een handleiding voor je leven en pas geleden schreef ik er eentje voor mijn oppaskinderen bij hun afscheid. Je hoeft jezelf niet te bevragen als je je best doet een ander te begrijpen. Maar ik heb er moeite mee dat het andersom vaak niet gebeurt. …

  2. Huub Koch avatar

    Mooie bespiegeling Marco. Wellicht juist omdat je roots daar ook liggen en je daar ooit afstand van genomen hebt. Dat herken ik trouwens. Al jong vraagtekens stellen bij die poppenkast en zien dat het maar om één ding gaat: macht. Wat je ook kunt merken bij verkiezingen trouwens. Opeens blijkt dan een niet te ontachtzamen deel van de Nederlandse bevolking te stemmen op partijen die zeker niet onwelgevallig staan tegenover het boven geschetste gedachtegoed. Je zou ze te eten moeten geven… enfin, zij hebben Bavaria en wij Randy Newman. Dank voor de post.

    1. Marco Raaphorst avatar

      Bedankt voor je reactie Huub!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.