De podcastregeling van de BUMA blijkt een farce te zijn

Een poos geleden blogde ik over de podcastregeling van de BUMA. Hoewel ik de BUMA normaliter beschouw als een aartsconservatieve club vol geldgraaiers was ik nu plotseling even positief geworden over hun podcastregeling. Helaas kwam de afknapper vanmorgen. DJ Michiel Veenstra tipte me erover via Twitter:

Het leek erop dat de BUMA namens alle betrokken auteurs en labels handelde, maar dat is niet het geval. Wie wil podcasten moet radio maken op een manier zoals het 100 jaar geleden ook ging: door toestemming te vragen aan alle rechthebbenden!

Een fokking schande! Zo kan het nooit wat gaan worden met de podcast in Nederland! Waarom mag elke DJ in Hilversum voor de radio elke plaat opleggen en draaien terwijl wij podcasters gelijk een jurist in de arm moeten nemen? Innovatie wordt zo in Nederland weer flink de nek om gedraaid.

Michiel heeft zijn podcast na aflevering 2 moeten staken omdat hij dus gedonder kreeg vanwege de rechten. Kom aan jongens, het is godverdegodver al 2018 hoor! Nederland MOET vooruit. Wat voor radiomakers geldt moet voor ons podcasters ook gelden. Ga die fokking rechten regelen BUMA!! Of hef jezelf op! Maar ga innovatie NIET in de weg zitten!


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

5 reacties op “De podcastregeling van de BUMA blijkt een farce te zijn”

  1. madbello avatar
    madbello

    Ik zit niet bij BUMA en krijg toch geld binnen, maak mijn eigen muziek, mix’s, podcast, en nu ook een 24/7 live stream via Youtube met alleen maar eigen producties (zolang pc en Ziggo niet crashen). Gewoon zelf wereldwijd onbeperkt je podcast uitgeven op eigen label, kost 39,99 dollar per jaar. Of denk ik te simpel? Zou ook zo maar kunnen :D ;-)

    1. Marco Raaphorst avatar

      Ja door je eigen muziek uit te geven heb je niets met de BUMA van doen. Maar de meeste podcasters zullen al snel tegen copyright aanlopen wanneer ze de muziek van anderen gebruiken.

      1. madbello avatar
        madbello

        Of muziek gebruiken die als ”Creative Commons” word aangeboden, zat aanbod lijkt mij ;-)

        1. Marco Raaphorst avatar

          Klopt. Maar het probleem blijft als je een podcast maakt over muziek die daar niet onder valt. Hoewel ik een enorme CC aanhanger altijd ben geweest, ontkom ik er ook niet aan met mijn eigen podcast om buiten dit kader muziek te gebruiken aangezien die muziek de basis van mijn podcast vormt. Hoewel ik er middels citaatrecht wel onderuit kom. Mijn muziekgebruik in de podcast heeft een specifiek doel.

    2. Tom Beek avatar
      Tom Beek

      “Gewoon zelf wereldwijd onbeperkt je podcast uitgeven op eigen label, kost 39,99 dollar per jaar. ” schrijf je. Hoe doe je dat dan, als ik vragen mag? Via welk kanaal / abonnement?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.