Remember Marvin Gaye, de publiciteits documentaire

Vanuit het café van Hotel Du Parc in Oostende kijk ik de straat in waar begin jaren 80 Marvin Gaye elke dag rond het avonduur een familiepension binnenloopt om er wat te eten. Dit gezellige pension behoorde ooit toe aan Liliane Cousaert en haar man Freddy Cousaert. Zanger Arno Hintjes was er toendertijd kok.

Tegenover mij zitten de inmiddels volwassen dochters van Freddy en Liliane: Pascale en Michèle. Ik herken ze van een foto met Marvin en zijn zoontje Bubby. Omarmd zitten ze op de bank in Marvin’s appartement aan de Albert I-Promenade. Het is 1981 en Marvin Gaye is in Oostende aan het ‘herbronnen’.

Kort ervoor in Londen ging het mis. De jarenlange cokeverslaving van Marvin deed hem de das om. Van het laatste geld worden tickets gekocht om zijn band naar huis te sturen terwijl Marvin met zijn zoontje Bubby en zijn Nederlandse vriendin Eugenie Vis achterblijven.

En dan in december 1980 ontmoet Freddy Cousaert die in Londen op zoek is naar nieuwe muziek, Marvin Gaye. Wat volgt is een legendarisch gesprek met een handreiking van Freddy: “Marvin, please come to Ostend!”

In Hotel Du Parc hoor ik het ware verhaal achter de documentaire Transit Ostend die over deze interessant periode gemaakt is. Het is een documentaire van Richard Olivier die 20 jaar later een re-edit krijgt onder de noemer: Remember Marvin Gaye. We zien beelden van Marvin Gaye die een pintje drinkt in café Zeemansverlangen. We zien hem joggen in de duinen. En we horen hoe Marvin liggend op de bank een dampende uitvoering van Heard It Through the Grapevine doet.

De film wil ons laten zien dat het goed met Marvin gaat. Logisch want het geheel werd gefinancierd door Freddy en is compleet in scene gezet. Maar ook al moeten we Remember Marvin Gaye als een publiciteitsfilm beschouwen de beelden staan op mijn netvlies gebrand. Want niemand had toendertijd namelijk door wat er in Oostende gebeurde. Met slechts één halfzachte “documentaire” over deze fascinerende periode als resultaat. Een periode waarin Marvin zichzelf herpakt en de wereld uit het niets verrast met zijn meest succesvolle album Midnight Love met daarop zijn grootste hit: Sexual Healing.

Als eerder dit jaar de 1e vrouw van Marvin Gaye, Anna Gordy overlijdt en ik erachter kom dat dit jaar Marvin Gaye 75 jaar zou zijn geworden, weet ik wat ik moet gaan doen. En ik doe het, ik maak die documentaire: Oostende Healing.

(omslagfoto, copyright: Pascale Cousaert)

Update: dankzij het bovenstaande heb ik gratis toegangskaartjes gewonnen voor de NFF Documentaire Previewdag!


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

2 reacties op “Remember Marvin Gaye, de publiciteits documentaire”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.